10 megoldás arra, hogy szeressenek veled lenni a fiatalok

10 megoldás arra, hogy szeressenek veled lenni a fiatalok

„Ez az az út, ezen járjatok.“, Szerző: Osvald László - 2018. November 19. 713

Te melyik közösségben érzed jól magad?

Belépsz a gyülekezetbe, szétnézel, és azt látod, hogy a gyülekezetben 10–15 fiatal üldögél szétszórva, akik vagy beszélgetnek egymással, vagy nem, ami egyébként szomorú, de neked mégis fülig ér a szád, mert úgy érzed: „Ez az! Ez az én helyem!” Majd este visszajössz az ifire 18 órára, 19:30-ra meg is érkezik az a 4–8 ember. Leülünk egy asztalhoz, és ugyanazzal az 5 társasjáték valamelyikével kezdesz játszani, mint mindig, és érzed, valami nem stimmel: „Hol vannak a többiek?”

Érzed a problémát? Képzelj el egy másik helyzetet!

Ott ülsz Bózsván az éjszakai focin, és csak azt hallod: „Hajrá, Szeged, gyerünk, Szandra, hajrá, Előd, hajrá, Andris...” és végignézel a fiatalokon, látod, hogy egymás mellett ülnek, egymást takargatják be a pokróccal, hogy senki meg ne fázzon, és te csak ott ülsz, és azon csodálkozol, hogy lehet ennyire összetartó a szegedi csapat.

Miskolctapolcán vagy az őszi ifin, és amikor körülnézel, azt látod, hogy a jelenlévő 120 fiatal közül a te gyülekezetedből 23-an döntettek úgy, hogy vállalják a több mint 700 km-es utat, azért, hogy részt vegyenek ezen a nagyszerű programon. Most, amikor végigpásztázod a termet, azt látod, hogy a „tieid” egymás mellett ülnek, figyelnek egymásra, keresik egymást, és törődnek egymással! Azt látod, hogy megspórolták a zsebpénzüket, hogy ebben a kalandban együtt vehessenek részt. És ettől a látványtól egyszerűen elolvadsz.

Mit tegyünk, hogy ilyen összetartó legyen nálunk is a fiatalság?

Szeretet, elfogadás, megértés, ima! Ki mondta, hogy a régi módszerek már nem működnek? Semmi nem változott, csak az, ahogyan megközelítjük a fiatalokat. Ne érezzék, hogy te azért vagy ott, hogy kontrolláld őket. Tanácsold, ha kell, de ne prédikálj, hagyd, hogy ő beszéljen, mert az a fontos, amit ő mond. Egy alkalommal rájöttem, hogy sehogy sem tudom megközelíteni az egyik fiatalt. Egy jóképű, szakállas fiatalembert. Hát szakállat növesztettem! Azóta megvan a közös téma, és már a feleségem, Kinga sem szeretné, hogy megváljak tőle.

Tíz módszer arra, hogy a kapcsolataid jobbak legyenek:

  1. Ne csinálj több dolgot egy időben: Ha egy fiatallal beszélgetsz, ne nézd a mobilod, az órád, vagy ne köszöngess más embereknek. Ez a koncentrált odafigyelés. Van egy tízéves barátom a gyülekezetben. Amikor megkérdeztem, milyen volt a suli a múlt héten, nem hitte el, hogy egy felnőtt hozzá szólt. Először nem hitte el, majd nem akart rá válaszolni, mert ha valaki meg is kérdezi, soha nem várnak rá választ, csak mennek tovább.

  2. Ne papolj: Aki papol, nem vár visszacsatolást, és azon van a hangsúly, amit ő mond. Ha így akarsz beszélgetni, akkor inkább írj blogot. Együttérzésre van szükség, nem arra, hogy elmagyarázd, hogy te együtt érzel.

  3. Tegyél fel kérdéseket: Legyenek előre elkészített kérdéseid. Ezután pedig jegyezd meg a válaszokat, mert ezután ha nem emlékszel, miről beszéltetek két hete, elég ciki újra megkérdezni ugyanazt. Használj nyitott kérdéseket.

  4. Nem kell minden hullámot meglovagolni: Hagyj időt, hogy elmélyüljenek a dolgok. Legyen időd végiggondolni, hogy a kérdésekre milyen válaszokat adj. Légy körültekintő.

  5. Ha valamit nem tudsz, akkor mondd meg, hogy nem tudod: Az egyik legnagyobb hibánk, hogy mi mindenhez értünk. Van bennünk egy válaszadási kényszer, és úgy érezzük, ha olyan kérdést kapunk egy fiataltól, amire nem tudunk válaszolni, akkor a tekintélyünk elveszik. Pedig pont fordítva van: ígérd meg, hogy megkeresed a kérdésre a választ, vagy mondd, hogy nem tudod, de most már utánanézel. Még nem voltam lelkész, és a lellei üdülőközpontban vettünk ki egy fát a partról, hogy le lehessen engedni a vízi bicikliket. Egy nyírségi és egy békési barátommal csákányoztuk a fa gyökerét, és csak azt vettük észre, hogy egyre többen figyelik a munkánkat. Elsőre azt gondoltam, biztos nagyon értékes munkát végezhetik, ha ilyen sokan figyelik, de aztán csak a tanácsokat hallottam: „Így tartsd..., oda üss..., innen kéne...” Ne tedd, ne szólj semmit, ragadj csákányt, és csináld vele, de ne osztogass tanácsokat felülről nézve a másikat.

  6. Ne tedd egyenlővé a tapasztalataidat máséval: Mert soha nem ugyanaz, mindig van eltérés. Ha valaki az érzéseiről mesél, te ne kezdj el mesélni a tiedről, csak ha kérdeznek. Neki van szüksége tanácsra, nem neked, mert ez róla szól, nem pedig rólad.

  7. Ne ismételgesd magad: Valamit elég egyszer elmondani.

  8. Hagyd ki a részleteket: Legyél lényegre törő és konkrét. Kerüld a virágnyelvet, mert ők (a fiatalok) hamar felfogják, amiről beszélsz, de elveszíted őket, ha kerülöd a forró kását. Ha mesélsz valamit, légy lényegre törő, és hagyd a felesleges részleteket. Teljesen mindegy, hogy valami 12 óra 13 perckor történt, vagy 13 óra 12 perckor.

  9. Hallgass és figyelj: Ha beszélsz, a te kezedben van a kontroll, de te nem ezt akarod. Ha kíváncsi vagy a fiatalokra, akkor hagyod őket kibontakozni.

  10. Csak röviden: Légy elég rövid ahhoz, hogy akarjanak még többet hallani, és elég hosszú ahhoz, hogy elmondd a lényeget!

Vedd észre a fiatalok szükségleteit, mert ők nem alszanak. Sokkal többre képesek, mint amennyire képesnek tartják őket a gyülekezetben.
 

Osvald László

Szeged


 
#2018_11/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“

Tovább az úton a cél felé!

2021. Június 28.

A Tiszavidéki Egyházterület egy újabb mérföldkőhöz érkezett 2021. június 20-án, amikor a gyülekezetek küldöttei megválasztották az egyházterület vezetőtestületét a következő négy évre.

Isten drága gyermekei
-

Így kedveskedtünk a gyerekeknek Gyulán

2021. Június 28.

Május 8-án a gyulai gyülekezet megnyitotta kapuját mindazok előtt, akik már régóta vártak erre a napra.