Walesi séta Mary Jones nyomában

Walesi séta Mary Jones nyomában

Ötletek a misszióra, Szerző: Kőszegi Zsófia - 2018. Július 15. 403

Sosem nyertem még tombolán, sosem sorsolták ki a nevemet sehol, így már rég lemondtam azokról az ajándékokról, amelyek a szerencsétől függnek. Ezért is volt meglepetés számomra, amikor bekerültem a közé a három fiatal közé, akiknek lehetőségük volt részt venni – a Transzeurópai Divíziónak köszönhetően – a Mary Jones-séta elnevezésű programon Walesben.

A Reformation Journey [reformációs utazás] című videósorozat elkészítését Victor Hulbert, a Transzeurópai Divízió kommunikációs és médiaosztályának vezetője kezdeményezte, amelyhez Dejan Stojković, a Brit Unió ifjúságvezetője is társult. A dokumentumfilmeket Dragana Selaković filmes szakember készítette, aki az utóbbi években nagyon sok feladatot látott el a TED-nél. „Ezek nagyon fontos események, amelyek 500 évvel ezelőtt történtek, de aktualizálnunk kell őket a ma embere számára“ – írta Victor.

A Mary Jones-séta a Reformation Journey-videósorozat két epizódja, és az alapötlet David Nealtől és Victor Hulberttől származik. Az epizódok forgatásához fiatalokat és gyermekeket kértek fel, azért, hogy a kis Mary Jones története a mai ember számára is érthető, hiteles és valóságos legyen. Ehhez három fiatalt választottak ki a transzeurópai divízió országaiból, többeket pedig az Egyesült Királyságból.

Valószínűleg Magyarországon nem sokan hallottak Mary Jonesról, pedig a Szentírás iránti elhivatottsága és szenvedélye sokaknak szolgált például, és az ő hatására alakult meg az első Bibliatársaság is. Mi pont azon az úton sétáltunk, ahol Mary az 1800-as években gyalogolt 44 kilométert csak azért, hogy megvegyen egy Bibliát, amire 6 éven át gyűjtött.

A 15–20 főből álló csoportunk útja abban különbözött a lány sétájától, hogy nekünk volt vízálló túracipőnk, esőkabátunk, kényelmes szállásunk, térképünk és nagyon jó társaságunk. Mindezek ellenére ez a séta nemcsak a fizikai erőnlétünket tette próbára, hanem a hitünket és az elszántságunkat is. A távot 4 nap alatt tettük meg Wales gyönyörű dombjai között. A táj szépsége, a körülöttünk legelő bárányok, a fölöttünk szálló madarak mind-mind elterelték figyelmünket az amúgy elég fárasztó gyaloglásról. Napsütésben, esőben, hatalmas szélben, felfelé és lefelé, szárazon, majd vizesen, sárban és vízben is mentünk. Nem panaszkodtunk, hiszen Mary ugyanezt az utat tette meg, csak ő mezítláb. A sétánkat filmesek kísérték, akiknek útközben a tapasztalatainkról meséltünk. Ráadásként Londont és St. Albanst is láthattuk, majd végigkocsikáztunk Anglián és Walesen.

Nagyon szeretném bejárni és videóban megörökíteni azokat az utakat, amelyeken olyan hithősök jártak és munkálkodtak, mint Pál apostol. Ezért egyik nap Máté öcsém elküldte nekem a Mary Jones-séta hirdetését. Természetesen nem tudtam, mi az, de jelentkeztem rá. Az utazás valódi célját egészen addig nem is ismertem meg, amíg meg nem érkeztem Angliába. Mint kiderült, az út mindazt ötvözi, ami én vagyok: a hitet, a filmezést, az utazást, a túrázást és a kapcsolatépítést külföldi testvérekkel. Isten ajándékaként tekintek erre a lehetőségre, és kiváltságosnak érzem magam, hogy ott lehettem, és szerepelhettem a filmben. Egy hét után úgy éreztem, hogy Mary története már az én történetem is.

Mary Jones története arra sarkall, hogy feltegyük magunknak a következő kérdéseket: Van-e elszántságunk és szenvedélyünk a Biblia iránt? Mi mekkora utat tennénk meg a Szentírásért? Olyanok vagyunk-e, akik vonzóvá teszik az életükkel a kereszténységet?

Ezen az úton megtanultam, hogy nekünk, keresztényeknek muszáj kilépni a komfortzónánkból ahhoz, hogy Jézus nyomain járhassunk. Ő az, aki nálunk sokkal nehezebb utat tett meg, mint amit mi valaha fogunk.
 

Kőszegi Zsófia

 

A filmet megtekinthetitek a Divízió Youtube-csatornáján:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLHlTyU7ArSTIVxJn2XmiDsMN136k8jqLO
(két részből áll – Valley and mountain)

 

Az általam készített videót pedig augusztusban az én csatornámon is megnézhetitek majd:

https://www.youtube.com/channel/UCvvzok3lvPa5JYiVSw3d9kQ?view_as=subscriber

 

 A képeken:

1. Séta közben Victor Hulberttel.

2. Alex Finnországból, Linea Norvégiából, én, Zsófi és Tim Walesből.

3. Zlatko Musija mentorált minket.

4. ​Megy a forgatás.

5. St. Albansban, a Transzeurópai Divízió épületénél. 
#2018_07/1

A szerzőről


Kőszegi Zsófia

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Magvetés a magtárban

Június 29.

Kedves testvérek, friss örömünket szeretném megosztani veletek.

Ötletek a misszióra
Új

Több száz csomagnyi segítség

Június 29.

A koronavírus-járvány számos hatással volt az egész világra, így Magyarországra is. Az elmúlt hónapokban sokan vesztették el a munkájukat, és ennek kapcsán családok megélhetése került veszélybe.