A színház Isten szolgálatában

A színház Isten szolgálatában

Ötletek a misszióra, Szerző: Bónis Panna - 2018. Június 19. 255

2012-ben alakult meg Tiszavasváriban a TELSE-színjátszó kör egy szociális intézmény keretein belül. Két alapvető célkitűzésünk volt vele. Az egyik, hogy megmutassuk, a sérült vagy bármilyen más okból hátrányos helyzetű emberek is tudnak értéket teremteni, képesek hasznos tagjaivá válni a társadalomnak, a másik pedig, hogy bibliai történeteket tudjunk eljuttatni mind a nézőkhöz, mind a színjátszó kör tagjaihoz. Ez a két cél szorosan összefonódva adja meg a színjátszó körünk létének értelmét.

A csoportban rendkívül sokfélék vagyunk. Vannak, akik szenvedélybetegséggel küzdenek, mások értelmileg vagy testileg sérültek; néhányan egyetemre járnak, és páran külföldről érkeztek; de vannak, akik az intézmény szakdolgozóiként kapcsolódnak be a színjátszóba, és időnként lelkészek vagy hivatásos színészek is közénk keverednek. Gyerekek, fiatalok és felnőttek készülnek velünk együtt; vannak köztünk ateisták, adventisták és keresők is – egyszóval tényleg mindenféle ember! De a közös cél és a közös élmények tartanak össze bennünket.

Minden alkalommal, amikor egy új darabba kezdünk bele, először megismerkedünk magával a történettel és a szövegkönyvvel. Aztán kiosztjuk a szerepeket, amik rendszerint időközben módosulhatnak – akár többször is –, de igyekszünk mindenkit olyan szerepbe helyezni, amiben kiteljesedhet. A próbák egy teljesen új darab esetén általában több hónapig tartanak. Mire közeledni kezd az előadás, a mindennapi életünk részévé válik a történet. Sokszor előfordul, hogy próbán kívül is idézzük a színdarabban elhangzó mondatokat. Persze nehézségekbe is ütközünk, és rengeteg a kihívás, de minden egyes előadás után megegyezünk egymás között, hogy megéri. Megéri, mert Isten megáldja az erőfeszítéseket. Az Ő Igéje a színpad mindkét oldalán élő és ható.

Eleinte féltünk, hogy mit fognak hozzánk szólni, hiszen amatőrök és igencsak rendhagyó társaság vagyunk, de rá kellett jönnünk, hogy ami a gyengeségünk lehetne, azt Isten áldássá tudja formálni. Az első előadásunk József történetét dolgozta fel „József, az álomlátó” címmel, és karácsony körül mutattuk be a helyi művelődési házban. Megtapasztaltuk, hogy a jó Isten képes megnyitni az emberek szívét. Páran megvártak minket az előadás után, és nem győztek köszönetet mondani; voltak, akik másnap hívták fel a rendezőnket – Bónisné Alföldi Évát –, hogy gratuláljanak nekünk, és némelyek még napokkal később is telefonáltak, vagy megállítottak egy-egy szereplőt az utcán, hogy könnyekig hatódva elmondják: megnyugodott a lelkük, megtisztulva érzik magunkat, és napok múltán is csak a színdarab jár a fejükben.

Azóta még két történetet dolgoztunk fel: „Eszter éjszakája” címmel Eszter könyvét, valamint a tékozló fiú történetét, illetve ezek mellett egy húsvéti koncert keretén belül a Passiót is bemutattuk. A három nagyobb (1,5–2 óra hosszúságú) színdarabot már több városban is bemutattuk, a közönségünk teljesen vegyes volt. Játszottunk már iskoláknak vagy más szervezeteknek, volt már jótékonysági előadásunk is, néha egy-egy gyülekezet kér fel minket, de olyan is előfordult már, hogy egyszerűen csak meghirdettük a színdarabot Tiszavasváriban, ott például karácsony előtt. Átlagosan 200–400 ember előtt játszunk, és esetenként a helyi televíziók felveszik, és később akár többször is leadják a színdarabunkat. Eddigi tapasztalataink alapján mindegy, hogy kik előtt játszunk, vagy mikor állunk színpadra, mert az Úr minden alkalmat és minden erőfeszítést meg tud áldani.

Az előadásaink során láttunk olyat, hogy újra elkezdett gyülekezetbe járni valaki, aki már régóta távol maradt, de volt olyan is, aki azt mondta, hogy reményt kapott, vagy megvigasztalódott, és sokszor olyan emberekhez kerülnek közel ezek a történetek, akik önszántukból ki sem nyitnák a Bibliát. Ezeket hallva mi is felüdülünk, és új erőt kapunk, hiszen megtapasztaljuk a menny áldását a munkánkon, és azt, hogy bár kicsit sem vagyunk tökéletesek, ám ha valóban minden tőlünk telhetőt megteszünk, a jó Isten fel tud használni bennünket.

Bónis Panna

Ha szeretnétek többet megtudni a következő előadásaink időpontjáról, vagy felkérnétek minket, keressétek bátran Bónisné Nagy Évát (a telse96@gmail.com e-mail-címen vagy a 06-20/251-44-83 telefonszámon).


 
#2018_06/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Online szombatiskolát… gyerekeknek?!

Január 12.

Abban az időben, amikor én kislány voltam, a mese szó hallatán sorokba rendezett betűk jelentek meg a képzeletemben vidám képekkel illusztrálva, az orromban pedig már-már éreztem a könyv illatát. A játék alatt hajas babát, építőkockát vagy egy izgalmas társasjátékot értettem.

A hála szavai
Új

Hogyan értékeljük a fehérgyarmati jótékonysági koncertet?

Január 12.

Amint már korábban említettük, ez a 2020-as év komoly kihívások elé állított minket, hiszen a már hagyománnyá vált fehérgyarmati jótékonysági koncertet a megszokott módon nem valósíthattuk meg.