A Covid–19 előnye

A Covid–19 előnye

Egészségünkre!, Szerző: Rajki Ildikó - Április 20. 55

A címet olvasva bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés: „Ugyan milyen előny származhat ebből a szörnyű betegségből?”

Elöljáróban szeretném leszögezni, hogy gyülekezetünk tagjai részére nagyon régóta szerveztünk (szervezünk) kirándulásokat, közös családi napokat. Szinte minden évben egyszer vagy kétszer összehoztunk egy közös bográcsozást, focizást, játékot, bibliai vetélkedőt. Ez már hagyomány volt. Később kibővítettük – a jó idő beálltával – a közös szombatzárási alkalmakra, melyeknek helyszíne Gyopáros lett. Gyopárosról annyit említek meg, hogy Orosháza egyik legszebb természeti területe, ahol erdő és három tó terül el. Vannak kis rétek – ahol jókat lehet játszani –, padok, ahol lehet pihenni, és pergolák, ahova el lehet bújni a nyári zápor elől.

Tavaly nagyon hirtelen jött a bezárás, és mindnyájunkat nagyon rosszul érintett. Én is nagyon nehezen találtam magamra (hiányoztak a gyerekek és a gyülekezeti tagok), de ahogy jött a tavaszias idő, arra gondoltam: irány a természet. Eleinte csak a családommal jártuk az erdőket és a tavak környékét, de aztán többekben felmerült a természet utáni vágyakozás. Így minden szombat délután találkoztunk a szokásos gyopárosi helyszínen, és sétáltunk, beszélgettünk. Előkerültek a focilabdák, a tollasütők, a vikingsakk, és szülők, fiatalok és gyerekek közösen eltöltöttük a délutánokat. A nap végén pedig közös énekléssel és imával zártuk a szombatjainkat.

Szombaton kiléptünk a falak közül az emberek közé. A teremtés emlékünnepét a teremtett világban, a természetben ünnepeltük meg. Ismerősökkel és idegen emberekkel találkoztunk, beszélgettünk. Azok a családok is, akikkel a teszvesz alkalmakon ismerkedtünk meg, szívesen csatlakoztak hozzánk. Így például tavaly nyár végén volt egy közös vetélkedőnk elméleti és gyakorlati feladatokkal és persze a végén finomságok elfogyasztásával.

Később elhatároztuk, hogy Békés és Csongrád-Csanád megye természeti szépségeit is járjuk be. Így jutottunk el többször Mártélyra, ahol lelkészünk – Bicskei Róbert – idegenvezetésével csodálhattuk meg a mártélyi tanösvényt. Elmentünk Szarvasra, az Anna-parkba, voltak, akik az arborétumba is ellátogattak, a gyulai Városerdőbe, a Galagonya-tanösvényhez, Csongrádra a Kőrös-torokhoz és Kardoskútra madárvonulást nézni.

Annyira megszoktuk ezeket az alkalmakat, és igazán feltöltődtünk, hogy a hűvösebb idő sem vette el a kedvünket. A hidegebb napokra bibliai szövegeket vagy óriás puzzledarabokat rejtettünk el a gyopárosi erdőben és a tavak körül. Így nem fázott senki, a gyerekek pedig nagy örömmel kutatták fel a színes papírokat. A végén természetesen ügyesen összeillesztették a cetliket, és megoldották a rejtvényeket. A jutalom pedig külön örömet okozott nekik a nap végén.

Visszatérve a címhez: „Mi volt és még most is mi az előnye a Covid–19-nek?”

Találkozás Istennel a természeten keresztül, találkozás a gyülekezet tagjaival csodálatos környezetben, találkozás barátokkal és ismeretlen emberekkel, kint lenni emberek között, ahogy Jézus is tette.

„Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak…” (Máté 6:28)

Isten gondviselését tapasztaltuk meg és láttuk meg, ahogy az erdőket jártuk, valamint az ott elhangzó közös beszélgetésekben. Mindenkit csak bátorítani tudok (tudunk), vegyük igénybe és aknázzuk ki a természetadta lehetőségeket.

 

Rajki Ildikó
az orosházi gyülekezet gyermekosztályának vezetője
az egyik szervező

 


 
2021_04/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“
Új

Nehéz idők diákszemmel

Május 03.

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40:31)

Isten drága gyermekei
Új

Fehérgyarmati meglepetések

Május 03.

Fogadjátok szeretettel ezt a kis videót, amiben megosztjuk veletek, ahogy kapcsolatot teremtünk-ápolunk az idősebbekkel mi, fiatalok.