Egyetemi életem az Andrewson

Egyetemi életem az Andrewson

Kitekintő, Szerző: Rinkó Bianka - 2021. Április 06. 852

Kedves Testvérek!

Czinkota Orsi kérésére szeretném bemutatni nektek az Andrews Egyetemet és az ott folyó egyetemi oktatást.

Az egyetem 1874-ben lett megalapítva az amerikai Michigan államban. John Nevins Andrews (1829–1883) emlékére nevezték el, aki egy úttörő adventista teológus, misszionárius és generálkonferenciai elnök volt. Az egyházban ő missziózott elsőként Észak-Amerikán kívül. Az egyetemen több magyar adventista lelkészünk is végzett már mesterképzést, például dr. Szigeti Jenő bácsi és dr. Hangyás László.

Az Andrews Egyetemmel való kapcsolatom azzal kezdődött, hogy a nővérem, Rinkó-Torres Marietta itthon, Magyarországon megismerkedett amerikai férjével, Raymonddal egy Fiatalok Jézusért-táborban. Ők 5 évvel ezelőtt költöztek ki az Egyesült Államokba, és most Michigan államban élnek, ahol Raymond lelkészként dolgozik. Azóta minden vágyunk, hogy a családunk újra együtt legyen, ezért a szüleimmel együtt szeretnénk a nővérem és családja közelébe költözni. Így nekem a továbbtanulásom szempontjából Michiganben kellett gondolkodnom. Ezért a nővéremék mellett található Andrews Egyetemre felvételiztem.

Ehhez meg kellett írnom az amerikai egyetemi angol nyelvvizsgát és az amerikai érettségit is. Ahogyan haladtam előre a tanulásban, folyamatosan megtapasztaltam, hogy Isten újabb és újabb „ajtókat nyit” számomra. Összesen hat adventista testvér vezetett végig tanárként a hét hónapon keresztül tartó intenzív tanulásomon. A jó Isten adta őket, egyiket a másik után, pontosan akkor, amikor szükséges volt!

A legcsodálatosabb tapasztalatom az volt, hogy a magyar-amerikai vizsgáztató tesztközpont pont abban az évben, amikor készültem vizsgázni, vezette be a vasárnapi vizsgázás lehetőségét is. Így nem kellett külön engedélyt kérnem arra, hogy adventistaként szombat helyett vasárnap vizsgázhassak, hanem ez a lehetőség már adott volt – úgy hiszem, hogy erről is az Úr gondoskodott előre számomra. Minden vizsgát sikeresen megírtam, és felvettek az egyetemre, de hitem szerint Isten segítsége és vezetése nélkül ma nem lennék andrewsos diák.

Keresztény iskolapszichológusnak készülök. A 6 éves Andrews-képzésem 4 év vallástanári alapképzésből és 2 év iskolapszichológiai mesterképzésből áll. Amerikában a keresztény gimnáziumokban az iskolapszichológusok hittanoktatóként is dolgoznak.

Már alig vártam, hogy személyesen lehessek az Andrews-család tagja, azonban a koronavírus miatti korlátozások ezt nem engedték. Május első hetében lesz, hogy az első online évemet fogom befejezni mint online aktív hallgató. Úgy érzem, ha csak virtuálisan is, de tagja vagyok az Andrews közösségének.

A tanáraim hithű adventisták, akik bátorítanak, és imáikkal erősítenek engem. Az első szemeszterben volt egy „Bevezetés a pszichológiába” órám, amelynek tanárnője különösen kedves volt számomra. Ő minden hét péntek reggelén küldött nekünk, diákoknak, egy összefoglalót az elmúlt heti anyag tanulságairól, egy bevezetőt a következő heti anyagról és egy szombatkezdő igei köszöntőt is. Egy másik, számomra kedves professzor, aki egyben a tanszékvezetőm is, a „Fiatalokért végzett munka alapjai” órán tanított. Minden héten az előre felvett powerpointos videóóráit kellett meghallgatnom. Ezeken az órákon olyan életre szóló gyakorlati igazságokat tanultam meg a fiatalokért végzett munkáról, amiket a munkámban, sőt, a későbbiekben még a gyereknevelésemben is szeretnék majd használni.

Az online óráim interaktívak, ami azt jelenti, hogy hétről hétre le kell adnom beadandókat, amiket könyvekből vagy előre felvett tanári videókból kell megírnom, sőt, az óráimon belüli kötelező diák vitafórumok által az osztálytársaimat is megismerhettem. A YouTube-on hétről hétre nézem a szombatkezdő áhítatokat, amelyeket a diáktársaim az egyetemi kampusz fő gyülekezetében tartanak.

Remélem, ha Urunk jónak látja, ebben az évben már személyesen fogok tudni csatlakozni az egyetemhez és a családomhoz is a szüleimmel együtt! Ámen.

 

Rinkó Bianka
Budapest

 


 
2021_04/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“

Tovább az úton a cél felé!

2021. Június 28.

A Tiszavidéki Egyházterület egy újabb mérföldkőhöz érkezett 2021. június 20-án, amikor a gyülekezetek küldöttei megválasztották az egyházterület vezetőtestületét a következő négy évre.

Isten drága gyermekei
-

Így kedveskedtünk a gyerekeknek Gyulán

2021. Június 28.

Május 8-án a gyulai gyülekezet megnyitotta kapuját mindazok előtt, akik már régóta vártak erre a napra.