A kárenyhítési munka folytatódik Horvátországban

A kárenyhítési munka folytatódik Horvátországban

Ötletek a misszióra, Szerző: Sitkei Zoltán - 2021. Március 23. 420

2020. december 28-án 5,2-es, 29-én 6,4-as erősségű földrengés rázta meg Horvátországot. A rengés epicentruma 10 km-rel a felszín alatt, Petrinja közelében volt, Zágrábtól 46 km-re, mely a szomszédos országokban is érezhető volt. A katasztrófának 7 halottja és 26 sérültje lett, összesen mintegy 64 000 embert érintett Petrinja és Glina megye teljes területén, illetve részlegesen Sisak (Sziszek) megye területén is.

A horvát ADRA 2020. december 31. napján hivatalos megbízást és felhatalmazást kapott a humanitárius koordináció ellátására összesen 21 településen.

Az ADRA Alapítvány 2021 januárjában személyes jelenléttel járó segítséget nyújtott az épületkárok részleges vagy teljes helyreállításában, különös tekintettel a tetőszerkezeti károkra.

Az ADRA S.T.A.R. (Special Tools And Rescue – különleges eszközök és mentés) 6 fős egységének előző küldetésekor is felmerült már egy esetleges újabb beavatkozás szükségessége, tekintettel arra, hogy a horvát ADRA nem rendelkezett műszaki ismeretekkel rendelkező személyzettel, mely akár a kisebb javítási munkákat tudta volna végezni.

Az egyeztetések során végül a két ADRA-iroda megegyezett egy újabb, ezúttal 3 napos küldetés megszervezésében, melyre 2021. március 9. és 11. között került sor.

A második S.T.A.R.-csapat tagjai a következők voltak:

  • Dudás Győző József – önkéntes, ács-tetőfedő
  • Kis József – önkéntes, ács-tetőfedő
  • Barabás Béla – önkéntes, fémszerkezet-építés, hegesztés, segéderő
  • Sitkei Zoltán – munkatárs, ADRA Alapítvány, ipari alpinista

A helyreállítási munka a korábbiakhoz hasonlóan tetőcserepek visszarendezése és kéményjavítás volt. A három nap alatt összesen 10 helyreállítási munkát végzett az egység jellemzően idős helyi lakosok ingatlanjain, melyeket a tulajdonosok koruknál és/vagy fizikai állapotuknál fogva nem tudtak volna elvégezni.

A horvátországi földrengés károsultjai megsegítésére egy jelenleg is futó, 3 hónapos projekt van folyamatban, melyben egy 2 fős egységet alkalmaz a horvát ADRA a kisebb javítások elvégzésére. A két fő az ADRA S.T.A.R.-csapattal együtt dolgozott a 3 nap során, így tapasztalatot szerzett a munkák elvégzésének technikai kivitelezéséről. A jelenleg folyamatban lévő programot követően az összegyűlt 3 000 euró összeggel szeretnénk támogatni egy család könnyűszerkezetes otthonhoz jutását, melyhez további adományokat is várunk. Ezzel kapcsolatban a közeljövőben fogunk adni további információkat honlapunkon és közösségimédia-oldalainkon.

Köszönjük adományozóink segítségét, akik nélkül nem tudtunk volna bekapcsolódni a segítségnyújtásba!

 

Sitkei Zoltán
az ADRA Hungary ügyvezető igazgatója

 


 
2021_03/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“

Tovább az úton a cél felé!

2021. Június 28.

A Tiszavidéki Egyházterület egy újabb mérföldkőhöz érkezett 2021. június 20-án, amikor a gyülekezetek küldöttei megválasztották az egyházterület vezetőtestületét a következő négy évre.

Isten drága gyermekei
-

Így kedveskedtünk a gyerekeknek Gyulán

2021. Június 28.

Május 8-án a gyulai gyülekezet megnyitotta kapuját mindazok előtt, akik már régóta vártak erre a napra.