Online szombatiskolát… gyerekeknek?!

Online szombatiskolát… gyerekeknek?!

Isten drága gyermekei, Szerző: Horváthné Ágoston Zsuzsanna - Január 12. 66

Abban az időben, amikor én kislány voltam, a mese szó hallatán sorokba rendezett betűk jelentek meg a képzeletemben vidám képekkel illusztrálva, az orromban pedig már-már éreztem a könyv illatát. A játék alatt hajas babát, építőkockát vagy egy izgalmas társasjátékot értettem. Egy közösségi alkalom a barátok személyes jelenléte nélkül elképzelhetetlen volt.

A gyermekévek elmúltak, a technika fejlődése pedig a régi fogalmaknak új értelmet adott. A világban végbemenő modernizáció folyamatos tanulásra és elfogadásra késztet bennünket.

Az elmúlt év a maga új kihívásaival azonban egy eddig soha nem látott változásra sarkallt mindannyiunkat az élet minden területén.

A mi családunkban a gyülekezeti élet mindig meghatározó volt. Háromgyermekes anyukaként a szombat reggeli készülődés, az imaházba való pontos érkezés szokásos izgalmai most elcsendesedtek. Sokszor érzem kényelmetlennek ezt a csendességet. Még fel tudom idézni azt a bizsergető érzést, amikor a gyerekekkel végre megérkeztünk a gyülekezetbe, és mindenki sietve megkereste a szombatiskolai helyét.

A gyerekek ugyanúgy érzik a változást, mint mi, de más módon fejezik ezt ki. Sokszor nem is szavakkal, de a megváltozott viselkedésükből ugyanúgy érteni lehet.

Nekünk, felnőtteknek sem könnyű időszak ez, de hamarabb megtaláltuk a módját, hogyan töltsük el a szombatjainkat. Kedvünkre válogathatunk az online Istentiszteletek és a korábban feltöltött prédikációk között.

A gyerekekkel való munka különös odafigyelést igényel. Teljes tapasztalatlanságunkban nagy segítséget jelentett gyülekezeteink első bezárása idején Mihalec Dóra és Mihalec Gábor részéről, hogy bemutatták nekünk, hogyan lehet otthon élményekkel teli szombatiskolai foglalkozást tartani a gyermekeinknek. Úgy is visszagondolhatunk ezekre az alkalmakra, mint nagyon kreatív gyermekprogramra, de nekem ettől sokkal több volt. Amíg a gyermekeink elmerültek a történetekben és a kézműveskedésekben, addig én egy továbbképzésen éreztem magam, ahol sok új dolgot tanultam, de főképp elszántságot egy új kihíváshoz. A Gyermekszolgálatok Osztálya részéről érkező bátorító levelek és az inspiráló képzés mind nagy segítséget jelentett ahhoz, hogy gyülekezeteink újabb bezárása idején bátran folytassuk – most a technika segítségével – a gyermekekért végzett munkát.

Korábban elképzelhetetlennek gondoltam, hogy 2 gyülekezet 15 gyermekével, 10 helyszínről, 2 korcsoporttal fogunk online foglalkozásokat tartani. A mi mennyei Atyánk viszont annyira szereti a gyerekeket és a fiatalokat, hogy nem hagyott nyugodni bennünket addig, amíg nem indítottunk minden korosztálynak megfelelő csoportot.

Így történt, hogy a nyíregyházi és a nyírpazonyi gyülekezet egy csapatként szervezte meg a foglalkozásokat a gyerekek részére. Egy munkát akkor tudunk eredményesen végezni, ha van egy munkacsoport, ahol a tagok felelősséget éreznek a feladat iránt. Isten megáldotta közösségünket olyan testvérekkel, akik szívesen áldoznak az idejükből a szolgálatra. Lelkészünk, Bálint György és felesége, Krisztina példamutatóan veszik ki a részüket a gyerekekért végzett munkában.

Amióta elkezdtük az online szombatiskolát, az óvodás és kisiskolás gyerekek számára a péntek délután új élményt hozott. Minden pénteken izgatottan várják Gyuri bácsit, aki minden gyermek részére személyesen viszi el a Kriszti néni által gondosan elkészített borítékot, amiben a másnapi izgalmas feladatok vannak. Szülőként és tanítóként sokat tanulok a gyerekektől, amikor látom, mennyire vágynak rá, hogy megtudják, vajon milyen meglepetést tartogat számukra a boríték, de kivétel nélkül becsülettel és türelemmel várnak a szombatiskola kezdetéig, amikor végre felbonthatják, és megláthatják a tartalmát.

Ennek a gyülekezeti összefogásának köszönhetően optimális létszámmal vehetnek részt mind az óvodások és a kisiskolások, mind pedig a serdülőkorú fiataljaink is a szombatiskolán. Különleges élmény együtt vágni, ragasztani, gyurmázni vagy éppen egy rejtvény megoldásán törni a fejünket. A gyerekek pedig hétről hétre bátrabbak, lassan ők is megszokják a tanításnak ezt az új formáját, és már szívesen elmondják a tanult történettel kapcsolatos saját élményüket, történetüket, vagy elénekelnek egy számukra kedves éneket. Bár az utóbbi időben a távolságtartás miatt nehéz új barátokat szerezni, a mi kis közösségeinkben erre is lehetőség nyílik, mert a két gyülekezet gyermekei és fiataljai most sokkal közelebbi kapcsolatba kerültek egymással, mint a korábbi években.

Vannak időszakok, amiket nem szeretünk. Ez a mostani is ilyen. De Isten szeretetének köszönhetően megtaláltuk a szépséget és örömöt ezekben a szombatokban is. Boldoggá tesz bennünket gyermekeink mosolya, a gondosan elkészített feladatok, a megtanult bibliai versek. Jól érezzük magunkat így együtt, de azért már türelmetlenül várjuk, hogy újra kinyíljanak gyülekezetünk ajtajai, és újra megöleljük egymást… mint nem is olyan régen.

 

Horváthné Ágoston Zsuzsanna
Nyíregyháza

 


 
2021_01/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Ajánlhatom?
Új

Videó mindannyiunk örömhíréről

Február 23.

Az igehirdetői képzés központi gondolata: Ki az üzenetünk főszereplője? Mit tett és tesz Isten? A kereszt megkerülhetetlen a kereszténység üzenetében, az örökkévaló evangélium központja ez.

„Ez az az út, ezen járjatok.“
Új

Virtuális gyülekezet nem csak fiataloknak

Február 23.

2020. október első szombatját még a sarkadi gyülekezetben töltöttük. Utána a vírus terjedése miatt az összejövetelek átmenetileg szüneteltek. A gyulai gyülekezetben októberben festés kezdődött, így már ott sem volt lehetőség istentiszteletre.