Ki „lóg” a madzagon?

Ki „lóg” a madzagon?

Ötletek a misszióra, Szerző: Simon Csaba - 2020. Október 06. 40

Ha szeptember első hétvégéje, akkor Madzagfalvi napok. Ezt a furcsa nevű rendezvénysorozatot lassan két évtizede minden évben megszervezi Békés város önkormányzata és kulturális központja. Ebben az évben a járvány miatt elmaradt a városi gyermeknap, ezért gyerek- és családi napokként rendezték meg.

„Az adventista egyház könyvsátorban és a lelki betérőben várja a látogatókat” – hangzott el többször a hangosbemondóból a többi kulturális lehetőség között felsorolva. És valóban, nyitástól zárásig mi ott voltunk. A könyvsátor pénteken és szombaton is teljes időben üzemelt. Amellett, hogy a járókelők könyveket vettek és kaptak tőlünk, sok beszélgetésre is lehetőségünk nyílt a nézelődőkkel.

A lelki betérőben péntek és szombat délután a gyermekeket vártuk az „Üzenj 1 levéllel” nevű kreatív programmal. Különböző színű papírokból leveleket vághattak ki a választott sablon alapján, melyekre egy-egy fontos üzenetet írhattak le. A leveleket utána kifüggesztettük madzagokra, és bárki elolvashatta, aki arra járt. A levelek kivágása és a felirat elkészítése idején sok jó beszélgetés alakult ki a gyerekekkel és a velük bejövő szülőkkel, nagyszülőkkel. Volt egy színes dobókockánk is, és aki akart, egyet dobhatott vele, és a szín alapján húzhatott matricát vagy könyvjelzőt. Ezeken a kicsik számára is érdekes rajzok és képek voltak, természetesen bibliai idézetekkel. Többször kérték a gyerekek, hogy olvassuk el nekik, mi van rájuk írva. Ez még több, Istennel kapcsolatos beszélgetésre adott lehetőséget. A szülők nagyra értékelték, hogy milyen jól lekötötte a gyerekeket a foglalkozás, és voltak, akiket kellemesen meglepett, hogy semmit nem kellett érte fizetni.

Amikor már esteledett, kicseréltük az „Üzenj 1 levéllel” feliratot, és lelki betérőként üzemeltünk tovább zárásig. A LED-szalagból készített világító Biblia azok számára is egyértelművé tette, hogy mit találhatnak nálunk, akik nem voltak még ott, amikor a hangosbemondóban elhangzott a reklám. Ez alól egy személy volt kivétel, akit megzavart, hogy kis ideig kint volt együtt a két felirat: „Üzenj 1 levéllel” és a „Lelki betérő”, és megkérdezte, hogy tenyérjóslással is foglalkozunk-e. Sejthetjük, milyen üzenetre gondolt, és milyen léleknek…

Szombat este elég sok látogatónk jött, akik mind kifejezetten lelki kérdésekkel tértek be hozzánk, és a beszélgetésekben természetesen beszélhettünk Istenről és a belé vetett hitünkről. Érdekes volt megfigyelni, hogy mindannyian fiatalok voltak, gyülekezetbe vagy templomba nem járók, és többségük esetében az elismerten elfogyasztott alkohol oldotta a gátlásokat – valószínűleg ennek köszönhetően olyan kérdéseket is feltettek, és olyan dolgokat is elmondtak magukról, amiken sokszor mi magunk is meglepődtünk.

Nagyon jóleső volt, hogy amikor a szervezés elején a kulturális központtól megkerestek minket, kérdezték, hogy számíthatnak-e a lelki betérőre. Ez azt mutatja számunkra, hogy elismerik és örömmel fogadják a tevékenységünket. Természetesen, ha jövőre is lesz lehetőség, mi újra ott leszünk!

 

Simon Csaba lelkész
Békés

 


 
2020_10/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Online szombatiskolát… gyerekeknek?!

Január 12.

Abban az időben, amikor én kislány voltam, a mese szó hallatán sorokba rendezett betűk jelentek meg a képzeletemben vidám képekkel illusztrálva, az orromban pedig már-már éreztem a könyv illatát. A játék alatt hajas babát, építőkockát vagy egy izgalmas társasjátékot értettem.

A hála szavai
Új

Hogyan értékeljük a fehérgyarmati jótékonysági koncertet?

Január 12.

Amint már korábban említettük, ez a 2020-as év komoly kihívások elé állított minket, hiszen a már hagyománnyá vált fehérgyarmati jótékonysági koncertet a megszokott módon nem valósíthattuk meg.