102 éves az Üdv és adventi énekeskönyv

102 éves az Üdv és adventi énekeskönyv

„Gyertek, gyűljünk össze!“, Szerző: Molnár Miklós - Szeptember 21. 139

Ebből az alkalomból tartottunk megemlékezést Gáborjánban szeptember 12-én szombaton. Most sokkal kevesebben voltunk, mint tavaly, és a biztonsági előírások betartásával, szabadtéren zajlott az ünnepély (délelőtt + délután)

Farkas Attila lelkésztestvérünk és kis csapata példát adott számunkra a buzgóságból, ahogyan előkészítették és végigvezényelték ezt a csodás alkalmat. Mindenki tudta a dolgát, minden gördülékenyen ment, és mindenért mindannyian Istennek voltunk és vagyunk hálásak. Attila meg is fogalmazta: „A legnagyobb hiány ma a buzgóságból van, legszívesebben, ha lehetne, mindenkit beoltanék vele!”

Kizárólag a 102 éves „Üdv és adventi” énekesből énekeltünk e napon, nem keveset és nem kis lelkesedéssel az idén 25 esztendős Adventi Rézfúvós Kamaraegyüttes vezetésével.

Istennek Igéjéből dr. Tokics Imre testvérünk szólt hozzánk, aki kedves feleségével, Marikával együtt még felejthetetlenebbé tette ezt az évfordulót. Senki nem álmosodott el a lebilincselő igehirdetés alatt, melyben szó esett többek között az alábbiakról is:

 • Hogyan indult el az evangélium hirdetése Gáborjánban?,
 • Mózesről, az énekszerzőről,
 • egy kút énekéről,
 • a héber kottaírásról,
 • milyen messzire hallatszik a sófár hangja?,
 • mit énekeltek a Föld első énekesei, Éva és Ádám?,
 • a teherről, amit csak énekléssel lehet letenni,
 • néhai Pekker Zsuzsa énekművész testvérünk miért nem ment a milánói Scalába meghallgatásra, és miért nem vállalta a miskolci konzervatórium igazgatóságát?,
 • hogyan születtek a zsoltárok?,
 • milyen hatása volt Händel Messiásának a maga korában?,
 • miért ment fel Kodály Zoltán a Székely Bertalan utcai imaház karzatára?,
 • mit énekelnek a kerubok?,
 • hogy történt az átkelés a Vörös-tengeren?

Mindenekelőtt azonban röviden megemlékeztünk Szigeti Jenő testvérről, aki egy évvel ezelőtt hirdette az Igét ugyanezen az alkalmon.

A település polgármestere, Mező Gyula is eljött kedves feleségével együtt, és néhány szóban köszöntötte a jelenlévőket. Megfogalmazta, hogy örömmel támogatta eddig is a rendezvényt a helyszín biztosításával, és a jövőre nézve is megígérte a segítséget.

Az énekek sorát nagyon szép, színvonalas versszolgálatok törték meg. Megragadt bennem az egyik költemény részlete: „Kik azok a keresztények? Akiken átsüt a Nap.”

Testileg-lelkileg felüdülve, feltöltődve tértünk haza otthonainkba. Az emlékek a fejünkben, a dallamok a fülünkben maradtak, és várjuk jövőre a folytatást!

 

Molnár Miklós lelkész
Miskolc

 


 
2020_09/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Kitekintő
Új

Vastag füstréteg, amíg a szem ellát…

Október 19.

Most is jól emlékszem rá, hogy milyen mélyen érintett, amikor tavaly az amazonasi esőerdőket vagy éppen az Ausztráliát érintő súlyos tüzekről hallottam. Minden nap imádkoztunk itthon... Akkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer én is érintett lehetek.

Ötletek a misszióra
Új

Megbillent a világ

Október 19.

A feladatunk most nehezebb, mint bármikor, hiszen a járványügyi helyzet rendkívüli kihívásokat okozott. A változások mindenkire hatással vannak – ha ehhez nem tudunk rugalmasan igazodni, ha elakadunk egy-egy fejlődési fázisban, akkor sűrűsödnek a konfliktusok...