Az ő nyelvükön

Az ő nyelvükön

Színes gyermektáborok Békésen

Isten drága gyermekei, Szerző: Simon Csaba - 2020. Szeptember 08. 106

Július 20–31 között ismét gyermekzsivajtól volt hangos a békési Kert utcai imaház udvara. A két helyi adventista gyülekezet a Szent Lázár Alapítvánnyal összefogva két ötnapos, napközis gyerektábort szervezett erre a két hétre.

Mindkét héten a reggeli órákban próbáltunk átadni valamit a gyerekeknek a számunkra fontos értékekből. Az első héten arról beszélgettünk velük az ő nyelvükön, milyen alapelvek fontosak ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket, és mit mond erről a Biblia. Az első két napon arról beszéltünk, hogy Istennek fontos, hogy egészségesek legyünk, és mennyire lényeges az Úrba vetett bizalom, a jó kapcsolatok, és hogy szeretettel forduljunk egymás felé. A következő napokon szó volt a mozgás, a munka, a pihenés, az egészséges táplálkozás, a mértékletesség fontosságáról és a víz, a napfény és a levegő szerepéről az egészségünk megőrzésében.

A második héten egy kísérletet végeztünk el. A korábbiakban is bevontunk segítőként tiniket a kicsikkel való foglalkozásba, de most az idő egy részében külön velük is foglalkoztunk, szerveztünk számukra programokat. A Bírák könyvéből emeltünk ki ismert és kevésbé ismert történeteket, és dolgoztuk fel, játszottuk el kicsikkel és nagyokkal együtt, vagy beszélgettünk róluk. Minden esetben hangsúlyt fektettünk a számukra érthető erkölcsi tanulságokra. A gyermekek és fiatalok a héten megismerkedhettek Debora és Bárák, Sámson, Ruth, Gedeon elhívása és győzelme, valamint Abimélek rövid életű királysága esetével. Két történetet a fiatalokkal együtt dolgoztunk ki, és úgy tűnt, élvezték. Nagyon eredeti ötleteik voltak arról, hogyan jelenítsük meg az eseményeket.

Ezek mellett a foglalkozások mellett mindkét héten sok érdekesség várta a táborozókat. A papírral, szívószállal, fonállal, ragasztóval és más, megszokott anyagokkal történő kézműveskedés mellett kipróbálhatták a szappankészítést, a fazekaskodást, kicsit bepillanthattak a hagyományos cigány öltözködési szokásokba, megnézhettek munka közben egy 3D-s nyomtatót, egy mentőorvostól az újraélesztés fogásai mellett gyors sebkötözési módszereket tanulhattak, kerékpártúrán vehettek részt, együtt elmentünk egy nagy játszótérre, és akik akartak, fából szerszámosládát is készíthettek. A felsorolt programok közötti időben a gyerekek az imaház udvarán szaladgáltak, trambulinoztak, röplabdáztak, kosárra dobáltak, vagy egyszerűen csak beszélgettek: amihez épp kedvük volt. Több eszközt testvéreink adományai és az alapítvány anyagi támogatása segítségével szereztünk be.

A második héten a bibliai történetekhez kapcsolódóan énekeket és aranyszövegeket tanultunk, melyeket szombat délután a történetek összefoglalóival együtt elmondtunk, elénekeltünk a szülőknek, nagyszülőknek, hogy ők is hallják, mivel foglalkoztunk a héten. Végül a heti események fényképeiből készített összeállítást mutattuk be a jelenlévőknek. A gyerekek biztosan jól érezték magukat, mert amikor az alkalom végén elhangzott, hogy „ezzel az idei bibliatáborunk véget ért”, kórusban mondták, hogy „Neeeeem!”.

Az idei tapasztalatok alapján, ha lesz rá lehetőségünk, jövőre külön szervezünk néhány napos programot a tiniknek, és ha lesz rá érdeklődés, akkor a későbbi években számukra is egész hetes táborokat tervezünk. Ez segíthet abban, hogy ne szakadjon meg velük azután sem a kapcsolatunk, miután már kinőnek a gyermektáborokból.

Simon Csaba
Békés A

 


 
2020_09/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“
Új

Nehéz idők diákszemmel

Május 03.

„De akik az Úrban bíznak, erejük megújul, szárnyra kelnek, mint a sasok, futnak, és nem lankadnak meg, járnak, és nem fáradnak el.” (Ézsaiás 40:31)

Isten drága gyermekei
Új

Fehérgyarmati meglepetések

Május 03.

Fogadjátok szeretettel ezt a kis videót, amiben megosztjuk veletek, ahogy kapcsolatot teremtünk-ápolunk az idősebbekkel mi, fiatalok.