Evangélium egy kincstárnok szemével

Evangélium egy kincstárnok szemével

A hála szavai, Szerző: Szőllősi Árpád - Augusztus 06. 52

Tudjátok, hogy ki a világ leggazdagabb embere? Persze, biztos tudjátok. A világon élő leggazdagabb ember Jeff Bezos, az amazon.com alapítója.

A FORBES magazin minden évben készít egy listát a leggazdagabb emberekről, sőt, van egy olyan listája is, ami a világon valaha élt leggazdagabbakat sorolja fel. Ebben az első helyen a 13–14. századi afrikai király, I. Musa Mansa áll.

Ahogy a listát olvasgattam, hiányoltam róla a Bibliából ismert neveket. Amikor gyülekezeteket látogatva megkérdeztem erről a testvéreket, akkor hozzátették Salamont, Dáriuszt, Ábrahámot és még másokat is.

Azonban van még egy olyan személy, akinek a vagyona minden kincset felülmúlt. Ő volt az első kincstárnok. El tudjátok képzelni azt a sok-sok erdőt, mezőt, folyókat, rengeteg állatot, madarat, botanikus kertet, rezervátumot és mindent…?

De volt még valami, ami ettől is értékesebb. Ez a legnagyobb kincs. Mi lehet az, ami többet ér, mint a földbirtok, mint az arany, többet ér minden vagyonnál?

A Biblia azt mondja: „Megteremtette Isten az embert a maga képmására, Isten képmására teremtette, férfivá és nővé teremtette őket.” (1Mózes 1: 27)

A Szentírás szerint az Úr saját magából vett egy részt, és behelyezte Ádámba. Ezt nem lehet értékben kifejezni. Ez sokkal, de sokkal drágább. Meghaladja az arany értékét, a gyémánt értékét, az összes drágakő együttes értékét.

Isten a saját szeretetéből vett ki egy részt, és helyezte bele az emberbe. Képzeld csak el, micsoda érték ez! Az Úr az Ő szeretetét, békességét, erkölcsi képességét helyezte beléd.

Aztán történt valami. Pillanatok alatt a világ leggazdagabb emberéből a világ legeladósodottabb embere lett. Lucifer üzleti ajánlatot tett neki: „Tudod, milyen gazdag leszel? Olyan leszel, mint Isten.” (1Móz 3:1–5)

Az, akinek mindene megvolt, elhitte, hogy még ennél is gazdagabb lehet. És nagyravágyása miatt mindent elveszített, sőt, el is adósodott. Elveszítette a dicsőség ruháját, a lakóhelyét is, a vagyonát. Ádám és Éva ki lettek lakoltatva. Ez sokkal rosszabb helyzet volt, mint amikor ma a bank elveszi a házadat. Abban a percben a világ legrosszabb üzlete történt, mert minden elveszett. Elveszett ez a föld, de még annál is több.

Az ember sokkal többet veszített el, mint amit a vagyon jelent. Elveszítette, amit Isten az ő szívébe helyezett. Elveszítette az isteni képmást, a hibátlan erkölcsi képességet, a mindent megoldó szeretetet.

Ádám volt a leggazdagabb kincstárok, de ő vesztett a legtöbbet. Nemcsak ő, hanem minden utóda is. Nem csupán lenullázódott a vagyonunk, hanem még több is történt itt. Nemcsak, hogy semmink sincs, de adósságunk is lett.

Pál azt mondja a bűnnel kapcsolatban, hogy olyan adósságban vagyunk, amit nem tudunk kifizetni.

És itt jön a 2. kincstárnok.

A legnagyobb kincstárnok: Jézus Krisztus.

„Mert ismeritek a mi Urunk Jézus Krisztus kegyelmét; hogy gazdag létére szegénnyé lett értetek, hogy ti az Ő szegénysége által meggazdagodjatok.” (2Kor 8:9) 

Óvodásokat megkérdeztek erről: „Mit jelent az evangélium?”

Az egyik gyerek jelentkezik: „Azt, hogy ha te elveszed az összes játékomat, akkor jön apukám, és visszavásárolja nekem.”

Igen, ez az evangélium.

Ádám és Éva mindent elveszített, mi pedig ezt az adósságot kaptuk örökségül. És jön Jézus Krisztus, aki szegénnyé lett. Nemcsak annyira, hogy a nullára hozzon ki bennünket, hanem hogy gazdaggá is tegyen.

Csodálatos volt megtapasztalni a Tiszavidéki Egyházterületen, hogy sok testvér megértette már ezt az evangéliumot, sőt, átélte Jézus Krisztus kegyelmét. Ez abban is megnyilvánult, hogy amikor a COVID-19-járvány miatt nem gyűlhettünk össze, egyre több kérdést kaptam telefonon, e-mailben az egyházterület különböző gyülekezeteiből, hogy most mi lesz a tized összegyűjtésével. Sokan voltak, akik amiatt kezdtek aggódni, hogy ha otthon teszik félre, akkor mi lesz a lelkészcsaládok megélhetésével. Mások pedig nem szerették volna megvárni a járvány végét, hanem mindent megpróbáltak, hogy minél hamarabb eljusson a tized és az adakozás a tárházba, az egyházterülethez. Egyrészt nekik köszönhetjük, hogy bár a bevételek visszaestek a karantén ideje alatt, mégsem kellett drasztikus intézkedéseket bevezetni. Másrészt a tartalékok is segítették a folyamatos működést, harmadsorban pedig az útiköltség és bizonyos missziós kiadások csökkenése megtakarítást eredményezett.

Az egyházterületi adakozás sajnos továbbra is alacsony, a havi 500.000 Ft-ot sem éri el, júniusra 28%-kal maradt a tervezett alatt. A tizedbevételek márciusban 43%-kal estek vissza, ami júniusra emelkedett, és már csak 11%-kal maradt a tervezett alatt. Bízunk benne, hogy a későbbi hónapokan ez tovább fog javulni, és a hiány el is fog tűnni.

Hálásak vagyunk testvéreink hűségéért és áldozatkészségéért. Sokan megtapasztalták, hogy a hűségeseket különösen megáldja az Úr. Örömmel olvasnánk testvéreink tapasztalatait is e lapokon, kérem, küldjétek el nekünk a beszámolóitokat erről!

Kívánom, hogy e mostani időben ismerjétek meg újra az Úr Jézus kegyelmét, hogy gazdag létére szegénnyé lett érettetek, hogy ti az Ő szegénysége által gazdagodjatok meg mind anyagilag, mind pedig lelkileg a Szentlélek ajándékaival.

 

Szőllősi Árpád kincstárnok
Debrecen-Józsa

 


 
2020_08/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Barta Sándorné szülinapja

44 perce

A kamuti művelődési házban általában evangelizációs előadásokat szoktunk tartani. De nem így volt ez június 21-én. Ezen a napon azért gyűltünk össze az intézmény nagytermében, hogy együtt adjunk hálát Istennek azért, hogy Barta Sándorné Jolánka néni már 90 éve közöttünk van.

„Ez az az út, ezen járjatok.“
Új

Senkit ne hagyjunk magára!

49 perce

„Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít” – ezzel az alapigével foglalkoztunk a debreceni tanévnyitó istentiszteleten. Bátorítást, erőt vigasztalást meríthettünk a gondolatból, hogy Isten mindig, minden pillanatban készen áll arra, hogy velünk legyen, hogy átsegítsen a kihívásokon...