Együtt szolgálva az Urat

Együtt szolgálva az Urat

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“, Szerző: Mezei Ibolya - Február 25. 152

2020. február 9-én a Tiszántúli Egyházterület tisztségviselő képzést tartott a debreceni Fazekas Mihály utcai imaházban.

A nap kezdetén Hegyes-Horváth Géza TET-elnök szíveket megérintő igei gondolataival 2Mózes 28:29–30 és Efézus 3:17–18 alapján irányította a figyelmet az Úrért való szolgálatok közötti együttműködés fontosságára, annak felelősségteljes és folyamatos szükségességére.

A megnyitó után Dankó Ferenc TET-titkár is bibliai alapokra építve beszélt az egyház küldetésében a tagok különféle szolgálatáról és ezek között a jegyző szerepéről. A résztvevők az általa elmondottakat nem csupán hasznosítható módon jegyzetelhették, hanem kivetítőn illusztrálva is nagyon jól követhették. Dankó Ferenc beszélt a jegyzőkönyv vezetése és a tagnyilvántartás fontos részletei mellett a különféle tagfelvételekkel kapcsolatos jegyzői szerepek adminisztratív vonatkozásairól is mindenre kiterjedő alapossággal úgy, hogy előadása alatt a figyelem egyetlen percre sem lankadt. A jegyző szolgálati leírásának alapjait nyomtatott formában is kezünkbe adta, mielőtt előadását Lukács 10:20, Filippi 4:3, Dániel 12:1 és Jelenések 21:17 Igék által üzent gondolataival zárta úgy, hogy megerősítette a gyülekezetekben való kommunikáció rendszerességének fontosságát.

A délelőtt további részében Szőllősi Árpád TET-pénztáros szintén lényegre törő összeszedettséggel mondta el (és illusztrálta a kivetítőn is jól láthatóan) a pénztárban ellátandó feladatokat, kiemelve azokat az információkat, amelyek semmiképpen nem szorulhatnak háttérbe a szolgálat során. Ráirányította a figyelmet a pénztárosok munkáját segítő javaslatokra, és új ötleteket adott.

A délelőtt utolsó plenáris előadója Tarcsa Bálint budapesti testvér volt, aki 3,5 éve foglalkozik (hétköznapi munkája mellett) a Tiszántúli Egyházterület online rendszerének fejlesztésével.  Tarcsa Bálint bemutatta a szoftver használatát, beszélt annak előnyeiről, és lehetőséget adott a mindenkit érintő kérdések feltevésére. Ezeket azonnal meg is válaszolta, bemutatva és érthetően magyarázatot adva a megfelelő felhasználáshoz.

A közös ebéd alatt lehetőség nyílt részben a délelőtti tudásanyag „megrágására” is, valamint a 16 településről érkezett testvérek egymás közötti rövid eszmecseréjére is.

A délutáni órákat két csoportban (pénztárosok és jegyzők) vezette gyakorlati teszteléssel Szőllősi Árpád és Dankó Ferenc, ahol akár saját gépen, akár a közösön látva mód volt a program kipróbálására és gyakorlására. A közben felvetődött kérdésekre Tarcsa Bálint mindkét csoportban is segített a megváltozott részletek értelmezésében, amivel a későbbiek folyamán a munka gördülékenyebbé tehető.

A hatékony gyakorlati órák is bemutatták az együttműködés szerepét, annak el nem hanyagolhatóságát a korábbi ismeretek, az egyedien hasznosítható ötletek megosztása és akár a konkrét eseti segítségnyújtás kapcsán.

Az egész napos programon a 48 képzésre érkező hittestvér (lelkész, presbiter, gyülekezetvezető, pénztáros, jegyző stb.) nem csupán a nagyon tartalmas, hasznos, kiválóan szemléltetett és jól érthető elméleti információkból, hanem a közös gyakorlati tapasztalatokból is építkezhet a továbbiakban az Úr dicsőségére.

 

Mezei Ibolya
Debrecen

 


 
2020_02/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Kitekintő
Új

Vastag füstréteg, amíg a szem ellát…

Október 19.

Most is jól emlékszem rá, hogy milyen mélyen érintett, amikor tavaly az amazonasi esőerdőket vagy éppen az Ausztráliát érintő súlyos tüzekről hallottam. Minden nap imádkoztunk itthon... Akkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer én is érintett lehetek.

Ötletek a misszióra
Új

Megbillent a világ

Október 19.

A feladatunk most nehezebb, mint bármikor, hiszen a járványügyi helyzet rendkívüli kihívásokat okozott. A változások mindenkire hatással vannak – ha ehhez nem tudunk rugalmasan igazodni, ha elakadunk egy-egy fejlődési fázisban, akkor sűrűsödnek a konfliktusok...