Hogy újult meg a debreceni ReményPONT?

Hogy újult meg a debreceni ReményPONT?

Ötletek a misszióra, Szerző: Mezei Ibolya - Restás Márta - 2019. December 16. 450

2015-ben nyílt meg a ReményPont Közösségi Iroda Debrecen belvárosának közelében (a Plaza mellett), mely könyvesbolti szerepe mellett nem csupán kiállítótérként funkcionált, hanem igény szerinti csoportfoglalkozások és szakemberekkel történő egyéni beszélgetések helyszínéül is szolgált. A városlakók megismerték a ReményPont évente visszatérő nárcisz napjait, amikor az iroda munkatársai és önkéntesei virágcsokrokkal örvendeztették meg az arra járókat.

2019 nyarán a város egyik lelki befolyásközpontjaként – tevékenységi körét kibővítve – telephelyét a Szent Anna utca 43. szám alá helyezte át. Az ünnepélyes megnyitóra 2019. szeptember 27-én, pénteken került sor, ahol a bensőséges hangulatot Létmányi Katinka (a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanulója) és felkészítő tanára: Marosiné Bodnár Ildikó csodálatos hegedűjátéka alapozta meg. Az alkalomhoz illő zene dallamai megérintették a lelkeket.

Restás László koordinátor köszöntő szavai után Ócsai Tamás, a Hetednapi Adventista Egyház Magyar Uniójának elnöke olyan frissítő gondolatokat szólt a ReményPont működése kapcsán, mely emlékeztette a jelenlévő hallgatóságot is arra, hogy minden ember egyéni élete mennyire befolyásolja a körülötte élők gondolkodását.

Hegyes-Horváth Géza, a ReményPONT Nonprofit Kft. ügyvezetője kitartásra biztató köszöntő szavai összefoglalták, hogy ezen a forgalomtól védettebb, csöndes helyen továbbra is mód van a „régi ReményPontos” négyszemközti beszélgetésekre félrevonulni. Elmondta, hogy az itteni tágasabb tér több korosztálynak ad sokféle lehetőséget nagyobb létszámú közösségi együttlétekre, különféle programok szervezésére és családi események megünneplésére is. Itt megfelelő mód van igény szerinti speciális klubfoglalkozásokra is: szenvedélybeteg hozzátartozók számára, családi gyász feldolgozására, filmköri beszélgetésekre, játszóházra stb.

Akit az egészséges táplálkozás érdekel, az az életmódklub főzőkörében találhat kérdéseire választ konkrét receptekkel is; aki allergiás vagy felső légúti megbetegedésben szenved, az a szárazsó-szobában juthat megkönnyebbüléshez; s aki egy kis testi kényeztetésre vágyik, frissítő és gyógymasszázs-terápián vehet részt.

A muzsika hangjainak kedves dallamai, a szemet gyönyörködtető tárgyi környezet, a lelkeket megérintő ünnepi gondolatok mellett a személyes beszélgetések örömét a központ munkatársai szeretetvendégséggel is kiegészítették.

A helyszínen kellemes körülmények között lehet nézelődni a könyvkínálatban, és ajándéktárgyak vásárlására is lehetőség van. Az életmódközpont figyelemmel van a speciális szükségletűekre is: helyet biztosít az Autista Tanácsadó Szolgálatnak.

Minden szolgáltatást olyan képzett szakemberek vezetik, akik egyedi alkalmanként vagy kúraszerűen is rendelkezésére állnak az érdeklődő városlakóknak és látogatóknak. Érdeklődni lehet személyesen helyben (Debrecen, Szent Anna u. 43.) hétfőtől csütörtökig 10–17 óra között és pénteken 10–14 óra között. Telefonon felvilágosítást ad Restás László életmód-tanácsadó, központvezető lelkész: 06-30/664-31-80. Szívesen szolgálnak bővebb információval telefonon a központ munkatársai is: Restás Márta párkapcsolati tanácsadó, szociális munkás: 06-30/716-84-419 és Kovács Tiborné Kati addiktológiai konzultáns, mentálhigiénés lelki gondozó: 06-30/165-69-04.

Imádkozzunk az új befolyásközpont beindulásáért és fenntarthatóságáért: hogy az új helyszín behívja, és az Úr Lelke megérintse az érdeklődőket! „A testvérszeretetben legyetek egymás iránt gyengédek, a tiszteletadásban egymást megelőzők, a szolgálatkészségben fáradhatatlanok, a lélekben buzgók: az Úrnak szolgáljatok.” (Rm 12:10–11)

 

Mezei Ibolya
Debrecen

 

 

Mit kínál a ReményPONT, és mi vált be eddig?

 

Gerinctorna

A nyitás után nem sok idővel beindult a gerinctorna heti egy alkalommal. A résztvevők megnyilatkozásai szerint nagyon jó hatása van. Az egyik idősebb hölgy például elmondta, hogy már régen tudott teljesen kiegyenesedni, ez a torna sokat segít rajta. A heti látogatók nagy része már bérletet vett ezekre az alkalmakra.

Masszázs 

Két ügyes masszőr dolgozik az irodában, akiknek a „keze nyoma” után a páciensek megújulva kelnek fel a masszázságyról. Az egyik hölgynek gerincsérve volt, meg is műtötték, de a beavatkozást követően gerinckötőt kellett hordania. A 10 kezelés után már nincs szüksége rá, úgy érzi, hogy teljesen megújult a gerince.

Sószoba

A só jótékony hatásairól már sokat tudunk. A ReményPONT-ban egy „Indisó” nevű, orvosi tisztaságú sót szétporlasztó géppel készítjük azt a ködöt a szobában, amibe a kedves látogatók beülnek. A megkérdezettek egyöntetűen kiemelik ennek jótékony hatását. Az egyik látogató addigra aludni sem tudott, annyira köhögött, a só belélegzése hatására a felére csökkent a köhögése, már képes éjszaka pihenni, és napközben több óra is eltelik, hogy nem köhög.

Elektromos ápolási ágyak és kiegészítő termékek

Az életnek vannak árnyékos oldalai is, amikor a család ereje már nem elég. Ilyenkor szükség van egy külső segítségre. Több ágyat adtunk el és béreltek ki családok. A véleményük egyöntetű volt: nagyon nagy segítséget jelentett/jelent az ágy és a többi eszköz (kerekesszék, zuhanyzófotel, antidecubitus matrac). 

Csomagfogadás 

Az iroda egy új szolgáltatással is a látogatók rendelkezésére áll. „Pick Pack pontot” létesítettünk, ahol az interneten megrendelt csomagok átvehetők. Így többen eljutnak az életmódközpontba, akikkel beszélgethetünk a tevékenységeinkről.

Nyereményjáték

Novemberben három alkalommal hirdettünk nyereményjátékot a Facebook-oldalunkat kedvelők és megosztók között. A nyertesek nagyon örültek a nyereményüknek, mert sószoba- és alakformálótorna-bérletet, valamint gerincmasszázst nyertek.

Karácsonyi tasak és ajándékutalvány

A karácsony ünnepére készíttettünk tasakokat, amiken egy gyönyörű idézet hívja fel a figyelmet az ünnep igazi lényegére. A látogatók kérésére ajándékutalványt is készítettünk, amit a központban végzett bármelyik tevékenységre felhasználhatnak.

Mikulás-ünnepség

December 5-én nálunk is járt a Mikulás. Nagy puttonyát megrakva ellátogatott a Debreceni Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény iskolájába, ahová halmozottan sérült gyerekek járnak. Mindenki kapott egy minden jóval megtömött csomagot. A Télapót finom teával és a gyerekek által készített aszalt gyümölccsel vendégelték meg.

A ReményPONT-ba – az Autisták Országos Szövetségének munkatársával összefogva – autista  gyerekek jöttek el, hogy találkozhassanak a Mikulással. Nagyon szép műsort adtak az öreg Santa Clausnak, aki csomagokkal és szép történettel viszonozta a gyerekek kedvességét. A jelenlevőket finom sütemény és tea várta.

Értékteremtő alkalmak

Ez év őszétől egyházunk ifjúsági osztályával együttműködve elkezdtük a közös filmklub, közösségi társas estek és beszélgetések szervezését. Örülünk ezeknek az alkalmaknak, annak, hogy ezek által tehetünk közösségünk fiataljaiért és barátaikért.

 

Restás Márta
Debrecen

 


 
#2019_12/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Megtanítalak az útra, amelyen járj.“

Tovább az úton a cél felé!

2021. Június 28.

A Tiszavidéki Egyházterület egy újabb mérföldkőhöz érkezett 2021. június 20-án, amikor a gyülekezetek küldöttei megválasztották az egyházterület vezetőtestületét a következő négy évre.

Isten drága gyermekei
-

Így kedveskedtünk a gyerekeknek Gyulán

2021. Június 28.

Május 8-án a gyulai gyülekezet megnyitotta kapuját mindazok előtt, akik már régóta vártak erre a napra.