A gyulai szeretetotthon élménydús évéről

A gyulai szeretetotthon élménydús évéről

Isten drága gyermekei, Szerző: Balog Andrea - 2019. December 16. 202

Így az év vége felé közeledve szeretném bemutatni nektek, kedves testvéreim, azt a sok jót, ami velünk történt 2019-ben a gyulai szeretetotthonban. Mert tartalmas évet tudhatunk magunk mögött.

Egy fontos, a nap minden idejében nélkülözhetetlen eszköz halaszthatatlan felújítása történt: az év a liftkorszerűsítés ideje volt. Bizony 2019 nagy részében folytak a munkálatok. Az időseknek és a dolgozóknak is rengeteg port és zajt kellett emiatt elviselniük. De mindenki örömére az elkészült új lift szép, biztonságos és nagyon kényelmes. Igazán hálásak vagyunk, és az örömünk elfeledteti velünk az elmúlt hónapok felfordulását.

A liftépítéssel párhuzamosan próbáltunk mindent megtenni azért, hogy az otthon lakóinak napjai eközben nyugalomban és békességben teljenek, aktívak legyenek mind testileg, mind lelkileg.

Az idősek otthonában a szürke hétköznapok sem lehetnek szürkék, hiszen ahol 50 idős ember él közösségben, ott nincs szürke egyhangúság. Ezentúl minden dolgozó azon munkálkodott, hogy minél színesebbé tegyük a mindennapokat.

Az idősek legkedveltebb foglalkozása a napi énekóra. Több mint egy éve minden délelőtt hangzik a lelkes énekszó, melyet tapasztalatok és igei gondolatok gazdagítanak. Az énekek, mint egy-egy ima, szállnak Isten dicsőítésére újra meg újra. 20–25 idős alkot énekkart naponta, melynek jótékony hatását az egész otthon élvezheti. Valóban tapasztaljuk a zene gyógyító erejét, ami feledteti a fájdalmakat, a nehézségeket, és olyan közösségi légkört teremt, ahol jó lenni.

A napi tevékenység több területén szintén láthattuk az aktivitást, ami azért öröm számunkra, mert egyik fő célunk, hogy kimozdítsuk az időseket magányos szobáikból. Hálás szívvel látjuk, hogy még a csoportos tornán is egyre többen vesznek részt. A lakók eljárnak a foglalkozásokra, mind többet vannak együtt, szívesen üldögélnek a ház előtt, és beszélgetnek.

Több olyan esemény történt, amire szívesen emlékszünk vissza. Többször az év során, a jó időt kihasználva elmentünk kirándulni. Először februárban, az első napsütéses napon mozdultunk ki, majd alig vártuk az alkalmat, hogy a városban fagyizhassunk. Nem maradhatott el az idén sem a kisvonatozás a nyári, nyüzsgő városban. Meghívást kaptunk most is a gyulai Bordás Katikához a tanyájukra, ahol mindig nagy vendégszeretettel fogadnak minket. A kirándulások alkalmával a munkatársak összefogásával, több kísérővel és autóval, többször fordulva tudunk minél több lakót kimozdítani. Az idősek ezeket az alkalmakat nagyon várják. Vannak már szokásos programok, és a lehetőségektől függően igyekszünk meglepetést is szerezni az új ötletekkel. Ezeket a programokat utána még hetekig emlegetik örömmel.

Több vendégünk is volt az idén, akik tovább gazdagították a mindennapjainkat. Dr. Szigeti Jenő és felesége látogatásával régi emlékek idéződtek fel idős testvéreink szívében. Itt voltak a Tiszavidéki Egyházterület lelkészei, amikor is lelkesen hangzott az ének trombitakísérettel. Ócsai Ella, egy budapesti testvérnő jött el megismerkedni az otthon lakóival, aki felejthetetlen élettörténetével és énekszolgálatával örvendeztetett meg bennünket. Nagy készülődéssel vártuk a Tassi Otthon dolgozóit, akiknek már hálás örömmel mutathattuk meg az új liftünket és mindent, ahol a jó Istent dicsőítve dolgozunk és szolgálunk.

Végül az egyik legkedvesebb visszatérő vendégünk, akit még meg kell említenem, Molly volt, aki szintén olyan hatással volt lakóinkra, amilyen hatást máskor nem tapasztalunk. Molly egy kiskutya, aki nagyon szereti, ha szeretik. Ebben nem is volt hiány, mert hangos, határtalan öröm költözött mindenki szívébe minden alkalommal, amikor közénk jött.

Kedves idős testvérek, akik már gondolkodtatok azon, hogy mi lesz veletek idős napjaitokban, és vágyakoztok testvéri közösségben élni, a gyulai szeretetotthon vár benneteket! Szeretnénk, ha testvéreink, megragadnátok annak a lehetőséget, hogy a szükség idején szerető gondoskodásban legyen részetek. Mindig örülünk, ha idős testvéreink keresnek fel bennünket azzal a céllal, hogy szeretnének megismerkedni az otthon életével. Többen előre eldöntöttétek már, hogy ha a szükség eljön, akkor ezt az otthont választjátok. – Ez pedig egy bölcs, előrelátó gondolkodás. Szeretettel várunk benneteket!

 

Balog Andrea
a gyulai idősek otthona telephelyvezetője
elérhetőség: 06-70/278-85-84

 


 
#2019_12/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Áldásos istentisztelet Mezőgyánban

November 16.

Áldott szombatnapunk volt mezőgyáni gyülekezetünkben Hegyes-Horváth Géza testvérünkkel november 7-én! Hálásak vagyunk, mert ebben a viszontagságos időben, amikor annyi beteg van, ő eljött hozzánk. Hálásak vagyunk Istenünknek is azért, hogy még van gyülekezetünk, és személyesen örvendezünk egymásnak.

Egészségünkre!
Új

Miskolci túrasorozatok

November 16.

Túrasorozatunk második alkalmával ismét Bükkszentkeresztre vettük az irányt...