Lelkiség és politika?

Lelkiség és politika?

Portré, Szerző: Graholy Krisztián - 2019. November 19. 110

Graholy Krisztián testvérünket Gönc egyik új képviselőjének választották meg idén ősszel.

Krisztián, te adventista és egyben politikai szereplő is vagy a településeden. Milyen helyzetekben lehet kihívás neked, hogy megőrizd adventista hitedet?

A hitemet minden körülmények között meg szeretném őrizni! Szívesen segítem a testületi munkámmal a város fejlődésével kapcsolatos tennivalókat. Hogy milyen kihívások lehetnek? Egy keresztény ember életében minden nap vannak kihívások: a közéletben, a munkahelyen stb. Számomra itt válik fontossá a Szentírás, mint alapkő! Ez alapján minden dolgot megvizsgálni és mérlegre tenni: adott esetben mit tenne Jézus?

Konkrétan hogy készülsz arra, hogy a mandátumod lejárta után is megmaradj adventistának?

Városunkban a mandátum lejárta után lesz kérdés, hogy adventistaként mennyire tudtam helyt állni. Ezt egyelőre még nem látom előre… Viszont bízva Isten vezetésében nem látok akadályt. Dániel példája sokat jelent nekem ebben a kérdésben.

Hogy látod, hol tudnál egy picivel több lelkiséget csempészni a jelenléteddel a helyi közéletbe?

A helyi közéletbe már nem gondolom, hogy bármit is bele kellene csempészni! Viszont lehetőség van a példamutatásra, hogy a hitet hogyan lehet gyakorolni adventista identitástudatban. A mai emberek számára már bevett szokássá vált a szülőváros vagy község elhagyása a jobb élet reményében. (Itt jegyezném meg a „keresztényeket” is.)

A képviselőséget nem saját elgondolásból választottam, hanem sokan felkerestek a lakosság köréből, hogy induljak a választáson, mert „ilyen gondolkodású emberekre van szükség”. Úgy tűnik, Gönc városában sokan gondolkodtak így, mert szavazataikkal a harmadik helyre juttattak.

Képviselőséged vajon milyen hatással lesz majd a helyi gyülekezetre?

Nekem fontos motiváló szempont volt a helyi gyülekezet segítése. Szeretném, ha a gyülekezet jobban bele tudna folyni a közéletbe, és nem szektaként tekintenének ránk.

Mára többrétűvé vált számomra a vezetői szerep. Az első legfontosabb: 1. presbiter, gyülekezetvezető, 2. a körzetünkben levő KerSongs zenekar vezetője, 3. munkahelyi vezetői feladat, 4. városunk képviselője. A fentieket nem én kerestem, mert a mai napig nem tartom magam alkalmasnak ezekre – viszont Istenünk gondolata más. Én pedig bízom az Ő vezetésében!

Milyen tapasztalatod volt idáig ezzel kapcsolatban?

Képviselőtársaim már elfogadták, hogy számomra a szombat megünneplése fontosabb, mint a város vezetése. Ezen kívül az év végi hálaadó koncertünket városi szintűre emeltük. Valamint lehetőséget kaptunk az adventi gyertyagyújtások egyikén, hogy kifejtsük a gondolatainkat, számunkra mit jelent az advent.

Ui.: Tartsuk mindig szem előtt, hogy „a munka sok, a munkás kevés”, és Isten mindannyiunkat vár az Ő szolgálatában!

 

Testvéri szeretettel:

Graholy Krisztián
Gönc

 


 
#2019_11/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

A hála szavai
Új

Felolvasások tizedeinkhez és hálaadományainkhoz

Május 18.

Miért is adhatunk hálát a jó Istennek az elmúlt egy hétből? Ha gyorsan végigpörgetjük az eseményeket, jó érzés látni, hogy a Mindenható milyen sokszor megóvott minket bajtól, bosszúságtól, gondoskodott rólunk, vagy csempészett be egy-egy apró örömöt a mindennapjainkba.

Isten drága gyermekei
Új

80 snitt és kukacbáb

Május 18.

Pár hete tűnt fel, hogy valami nagyon jó készül a Facebookon a gyerekek számára. Én is rákattintottam, hogy megnézzem a videót a Gyermekszolgálatok oldalon, és akkor fedeztem fel Mihalec Dóri virtuális szombatiskoláit.