Madzagfalvi lelki betérő

Madzagfalvi lelki betérő

Ötletek a misszióra, Szerző: Simon Csaba - 2019. Október 22. 174

Egy év kihagyás után ismét részt vettek a békési adventista gyülekezetek a madzagfalvi napok elnevezésű városi rendezvényen, melyet idén is szeptember első hétvégéjén rendeztek meg a városban. A péntek délutántól vasárnap estig tartó rendezvénysorozaton többek közt a helyi szervezetek is megjelenhettek. A mi sátrunk a kézművesek közt kapott helyet. A 2,5 napos programban a szombat délelőtt kivételével könyveket árusítottunk, és lelki betérőt kínáltunk, miközben majdnem mindannyian „Adventisták Békésért" feliratú pólót viseltünk.

Ezen a szombaton Sitkei Zoltán, az ADRA magyarországi vezetője volt gyülekezetünk vendége, így délután az Élet lehelete programmal ő is kijött a rendezvényre. Sok érdeklődő hallgatta meg, hogy mit kell tenni, ha eszméletlennek látszó embert találunk, és ha meggyőződtünk róla, hogy valóban leállt a légzése és a vérkeringése. Az ambubabán jónéhányan ki is próbálták a bemutatott újraélesztési módszert.

A könyvek iránt eleinte nem mutatkozott nagy érdeklődés, mert a rendezvény látogatói elsősorban a különböző szórakozási lehetőségek miatt jöttek el, de később azért elkelt néhány kiadványunk.

A lelki betérőben részt vevők számára egy héttel korábban Csizmadia Róbert tartott egy tapasztalatokkal tarkított, tartalmas előkészítést. Ez volt az első alkalom, hogy ilyen módon ajánlottuk fel szolgálatukat a város lakóinak, ezért kíváncsian vártuk, hogy mi fog történni. Napközben a közelben elhaladókat kívánságvirág segítségével szólítottuk meg, mely a gyermekek közt mindhárom napon nagyon népszerű volt. Többen is csak azért jöttek be, mert látták, hogy itt virágot lehet készíteni. Első este senki sem jött be a sátorba beszélgetni, de a közelben elmenők gyakran hangosan olvasták egymásnak a nagybetűs feliratot: lelki betérő. A ledszalagból készített világító Biblia mindenki számára egyértelműen utalt rá, hogy mit is jelenthet ez a név. Bár lehet, hogy mégsem mindenki számára, mert ezen az estén valaki távolabbról, de számunkra is jól hallhatóan magyarázta egy fiatalokból álló csoportban: „Biztosan keresztények."

A második este már sok látogatója volt a betérőnek az eleredt eső jóvoltából. Csoportosan jöttek be jókedvű fiatalok, akik koncert után mentek hazafelé, és éppen a közelben voltak, amikor jobban kezdett esni. Nem akartak igazán bejönni, csak a sátor szélén álltak meg, de beljebb hívtuk őket, hogy ne ázzanak meg, ülőhellyel és teával kínálatunk őket, és beszélgetni kezdtünk velük. Ketten később vissza is jöttek. Mások elveszett társaikat keresték, de a mobil az esőben megázott volna, és ugyanígy beljebb hívtuk őket. Mindkét esetben feltettek olyan kérdéseket is, ami Istenre vagy az itt végzett tevékenységünkre vonatkozott. Egy ismerős fiatal párral alakult ki még egy jó beszélgetés.

Vasárnap este már olyan látogatóink voltak, akik azért jöttek be, mert a felirat és a világító Biblia alapján sejtették, hogy mire számíthatnak. Olyan kérdéseik és küzdelmeik voltak, melyekben lelki támogatásra, segítségre vágytak.

Összegezve minden nap egy kicsit többet tudtunk adni abból, ami szerintünk igazán fontos. De az egyik visszatérő vendégünk telefonbeszélgetéséből elcsípett szavak alapján annyi biztos, hogy e 2,5 nap után már több ember tudja a városban, hogy kik vagyunk. Így mondta a társának: „Itt vagyunk az adventista hitsátorban."

Bízunk benne, hogy mindenki, akivel kapcsolatba kerültünk akár a könyvek, akár a betérő kapcsán, kellemes emlékekkel ment el tőlünk. Abban mindannyian egyetértettünk, hogy ha lesz rá lehetőségünk, akkor mi jövőre folytatjuk!

 

Simon Csaba
a békési gyülekezetek lelkésze

 


 
#2019_10/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Kitekintő
Új

Vastag füstréteg, amíg a szem ellát…

Október 19.

Most is jól emlékszem rá, hogy milyen mélyen érintett, amikor tavaly az amazonasi esőerdőket vagy éppen az Ausztráliát érintő súlyos tüzekről hallottam. Minden nap imádkoztunk itthon... Akkor még nem gondoltam arra, hogy egyszer én is érintett lehetek.

Ötletek a misszióra
Új

Megbillent a világ

Október 19.

A feladatunk most nehezebb, mint bármikor, hiszen a járványügyi helyzet rendkívüli kihívásokat okozott. A változások mindenkire hatással vannak – ha ehhez nem tudunk rugalmasan igazodni, ha elakadunk egy-egy fejlődési fázisban, akkor sűrűsödnek a konfliktusok...