Mint ősszel a falevél…

Mint ősszel a falevél…

Hogyan adjunk missziós könyveket ajándékba?

Portré, Szerző: Czinkota Orsolya - 2019. Október 08. 168

Mit gondoltok, mekkora súlya lehet 1,5 kamionnyi vagy 30 raklap Bibliának? Ezt mi csak sejthetjük, de egyik testvérünk pontosan tudja, mert mostanra ajándékozott oda ennyi Szentírást a jó Isten neve megdicsőítésére és sokak áldására.

Honnan jött az ötlet, hogy Bibliákat és missziós könyveket adjál ajándékba az embereknek?

Minden adventistának feladata, hogy Isten ügyét képviselje. Természetemnél fogva gyakorlatias vagyok, ha az evangélium jó híréről van szó, szeretek kézzelfogható, mindig elérhető ajándékot adni az emberek kezébe. Meggyőződésem, hogy a Biblia és a könyvajándékozás az egyik leghatékonyabb evangelizációs módszer, amelyet bárki végezhet. Addig, amíg Isten éltet, hála neki, ott lehetek a tettek mezején, és ezt ki is szeretném használni egészen addig, míg erőm engedi.

Mi a kimondatlan célod ezzel a missziós tevékenységgel?

Nekünk, akiket az Úr elhívott, hogy szolgáljunk neki, az a célunk, hogy embereket vezessük hozzá. Ehhez a legjobb eszköz a Biblia és Isten igazságának a megismertetése.

Ha egy érdeklődő neked szegezi a kérdést, miért adsz neki ajándékba Bibliát, mit felelsz neki? Volt-e már ilyen eset?

Eddig nem volt egyetlen egy ember sem, aki nem fogadta el a Bibliát, pedig már összesen kb. 15 000 Szentírást ajándékoztunk el segítőkkel együtt… Illetve módosítok, egy fő mégis volt, aki először visszautasította, de egy év múlva visszajött, és mégis elkérte. Nem kevés könyvtárba, iskolai könyvtárba és kórházba juttattunk el Bibliákat a menny dicsőségére.

Mi lendít tovább azon, hogy itt látszólag kevés a sikerélmény? Mi segít neked folytatni ezt a szolgálatot?

Egyáltalán nem hajt a sikerélmény, mert biztos vagyok benne, hogy megfelelő időben és alkalommal az emberek kezébe kerülve ők olvasni fogják a terjesztett irodalmat. Hiszem, hogy a mag, ha jó földbe kerül, ott megtermi a gyümölcsét. Jól kell ismernünk a szereposztást az ember és az Isten színpadán: az én feladatom, hogy végezzem a munkát, a többi már a Mindenható dolga.

Soha nem volt megingásod ebben a szolgálatban?

Egyáltalán nem, mert ha lett volna ilyen érzésem, már régen abbahagytam volna. Ez a munka értelmet és célt ad az életemnek, örömmel tölt el, amikor egy könyvet átadhatok másoknak.

Elmesélnél néhányat a legkedvesebb tapasztalataid közül a könyvajándékozással kapcsolatban?

Mindig vannak különleges, megerősítő tapasztalatok. Egyszer eljött hozzám egy férfi, fél évvel azután, hogy megajándékoztam egy Bibliával. Beszélgetni kezdtünk, és elmesélte, hogy még nem tudta kiolvasni a Bibliát, addigra csak félig sikerült neki. Ennek nagyon megörültem… Volt olyan könyv, amely az egyik kliensem gyermeke által eljutott egy külföldi egyetemre, ott pedig a magyar szobatársak kézről kézre adták egymásnak.

Melyik könyv volt ez, meg lehet tudni?

Susi Hasel Mundytól a „Ha ezrek esnek is el”. Arról is tudok, hogy más felekezetű lelkipásztorok és presbiterek nagyra becsülik E. G. White könyveit, és írásait idézik vagy használják fel az igehirdetésükhöz.

Vannak-e segítőid ebben a missziós projektben?

Név szerint nem említeném meg őket, de akiket, akiket Isten Lelke vezérel, azok megtalálják a forrást. Nagyon sokan keresnek fel, lelkészek, gyülekezeti tagok, de még idős, beteg egyháztagok is, akik a körülményekkel nem törődve, lelkesen mennek, és végzik a munkát. Tudomásom szerint egy alföldi nagyvárosban két idős bácsi már 80 000 „A legjobb út” című könyvet ajándékozott el.

Mit tanácsolnál azoknak, akik el szeretnék kezdeni a Bibliák, vallásos irodalmak ajándékozását, mit kerüljenek el, ami buktató lehet?

Nagyon fontos, hogy először első lépcsős missziós könyveket ajándékozzunk az embereknek.

Mit értesz az első lépcsős missziós könyv alatt?

Semmiképpen nem „A nagy küzdelem” című kiadványt. Ilyen első lépcsős írás például „A legjobb út” vagy „A Jézushoz vezető út”, „A képzeleten túl”, a „Szeretetre vágyunk”, a „Nincs lehetetlen”, a „Passió”… Mi leginkább ezekkel a könyvekkel dolgozunk.

Mik azok a módszerek, amelyek egyengetik a sikeres könyvajándék-evangelizáció útját?

Ha egy gyülekezet húsvéti ünnepélyt tart, meg szoktak keresni a támogatások miatt. Ilyen esetben ajánlom Ellen G. White „Passió” című könyvét, vagy Mark Finley: „Az utolsó napok”-könyvét, karácsonykor meg naptárt szoktunk ajándékozni, vagy a „Remény a mai családoknak” című kiadványt. Jelenleg a legújabb ajándékunk a „Remény a holnapon túl”, szintén Mark Finley tollából.

Jutottak el ajándékkönyvek és Bibliák a külföldön élő magyarsághoz is?

Természetesen igen. Ukrajnába, Erdélybe, Szlovéniába és a Vajdaságba is küldtünk ki ajándékkönyveket és Szentírásokat nagy számban, többnyire evangelizációs alkalmakra.

Milyen hatással vagy befolyással van ez a missziós lelkület a családodra?

Örülök a változásnak, mivel mára a családom nagy része (a feleségem, a gyermekeim és az unokáim) szintén alkalmazza a könyvajándék-missziót. Ha a hálánkat szeretnénk kifejezni a háziorvosnak, a gyógyszerésznek, a fodrásznak, a cipésznek, a cukrásznak vagy bárkinek, akivel kapcsolatban állunk, mindig választható a könyvespolcról egy aktuális témájú, testreszabott irodalom, amelyet nagyon szívesen elfogadnak tőlünk. Már szokásunkká vált, hogy bárhová utazunk, a zsebben vagy az autóban mindig van ajándékozásra váró könyvecske.

Köszönöm a beszélgetést, és azt kívánom, hogy még sok-sok áldást tapasztaljál meg és adjál másoknak a családoddal együtt a szolgálatodon keresztül a jó Isten útján, vele együtt járva!

 

Czinkota Orsolya
Debrecen, „A” gyülekezet

 


 
#2019_10/1

A szerzőről


Czinkota Orsolya

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Magvetés a magtárban

Június 29.

Kedves testvérek, friss örömünket szeretném megosztani veletek.

Ötletek a misszióra
Új

Több száz csomagnyi segítség

Június 29.

A koronavírus-járvány számos hatással volt az egész világra, így Magyarországra is. Az elmúlt hónapokban sokan vesztették el a munkájukat, és ennek kapcsán családok megélhetése került veszélybe.