BLS: az alapszintű újraélesztés

BLS: az alapszintű újraélesztés

Egészségünkre!, Szerző: Balogné Süli Beáta - 2019. Március 25. 290

A hirtelen keringésmegállás vezető halálok Európában. A mentő átlagos kiérkezése: 10–20 perc. Ez alatt az idő alatt a beteg túlélése a laikus segélynyújtó kezében van. A BLS (Basic Life Support: alapszintű újraélesztés) alkalmazásával és közösségi hozzáférésű AED (félautomata defibrillátor)-használattal jelentősen javítható a hosszú távú túlélés. Keringésmegállás esetében a laikus újraélesztés azonnali megkezdésére és gyors defibrillálásra van szükség. Ilyenkor mind a mellkaskompressziónak, mind a lélegeztetésnek kiemelt szerepe van a sikeres újraélesztésben.

2019. március 7-én és 8-án lehetőségünk adódott, mint önkéntes instruktoroknak, a medgyesegyházi Schéner Mihály Általános Iskolában hetven 7. és 8. osztályos diáknak megtartani az ADRA (Adventista Fejlesztési és Segély Alapítvány) „ÉLET LEHELETE” projektjét, melyet a Rákbetegek Országos Szervezetének, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával indított útjára!

Az első óra az elméleti oktatásról szólt: mit kell tenni, ha a közelünkben eszméletét veszti valaki, vagy az utcán találunk egy eszméletlen embert, milyen információkat szükséges elmondanunk a mentésirányítónak, hogyan vizsgáljuk meg, lélegzik-e, hogyan zajlik csecsemők, gyermekek és felnőttek újraélesztése. Az elméleti oktatás után mindenkinek lehetősége volt elsajátítani és gyakorolni a mentőhívást, az alapszintű újraélesztést újraélesztő babán.

A folytatásban majd a stabil oldalfekvést, a fulladást okozó idegen test kimozdításának leghatékonyabb módját, valamint a félautomata defibrillátor használatát fogjuk megtanítani a diákoknak.

Kívánjuk, hogy az átadott ismereteket soha ne felejtsék el, és ha szükség lesz rá, bátran alkalmazzák!

 

Balogné Süli Beáta, ADRA-önkéntes instruktor
Medgyesegyházi gyülekezet


 
#2019_03/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Barta Sándorné szülinapja

40 perce

A kamuti művelődési házban általában evangelizációs előadásokat szoktunk tartani. De nem így volt ez június 21-én. Ezen a napon azért gyűltünk össze az intézmény nagytermében, hogy együtt adjunk hálát Istennek azért, hogy Barta Sándorné Jolánka néni már 90 éve közöttünk van.

„Ez az az út, ezen járjatok.“
Új

Senkit ne hagyjunk magára!

45 perce

„Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít” – ezzel az alapigével foglalkoztunk a debreceni tanévnyitó istentiszteleten. Bátorítást, erőt vigasztalást meríthettünk a gondolatból, hogy Isten mindig, minden pillanatban készen áll arra, hogy velünk legyen, hogy átsegítsen a kihívásokon...