„Mi lesz velem most, hogy megöregedtem?”

„Mi lesz velem most, hogy megöregedtem?”

Isten drága gyermekei, Szerző: Balog Andrea - 2019. Január 06. 471

Várjuk idős adventista testvérek jelentkezését a gyulai Adventista Szeretetotthonba. Azokat, akik…

– az egészségi állapotuk miatt gondozásra, ápolásra, több mint napi 4 órás felügyeletre szorulnak;

– egyedül élnek, és nem tudnak önmagukról gondot viselni a mindennapokban;

– vágynak közösségben élni testvéri környezetben.

Érdemes már jó előre elgondolkodni azon, hogy amikor az idő majd elérkezik, és ápolásra, gondozásra lesz szükség, lesz-e a családból valaki, aki meg tudja adni a megfelelő segítséget, gondoskodást; össze tud-e fogni a család, hogy megoldják az idős szülők, nagyszülők körüli feladatokat.

Ha már idejekorán látható, hogy intézményi gondoskodásra lesz szükség, az a legjobb, ha az idősödő ember minden lehetséges intézményt személyesen is meglátogat, és saját maga választja ki a megfelelő helyet idős napjaira, mert mindenütt számolni kell a várakozási idővel. Nálunk Gyulán az átlag várakozási idő: 0–12 hónap. Az igénylőlap kitöltésével lehet a várólistára kerülni, amit a telephelyvezetőtől (Balog Andreától) kell igényelni a megadott telefonos elérhetőségen. A sürgős esetekről mindig soron kívül döntünk, ezért az is előfordulhat, hogy minimális lesz a várakozási idő. Viszont lassítja a bekerülési időt, ha az érdeklődő egyágyas szobát szeretne, mert ilyen szobákat korlátozott számban alakítottunk ki. Ugyanis a gyulai Szeretetotthonban többnyire kétágyas szobákban laknak az időseink.

Az Otthonba a bekerülési feltételek minden érdeklődőnek ugyanazok, és nem feltétel a gyülekezeti tagság sem. Mindenkit szeretettel várunk, azonban az egyháztagok adott esetben elsőbbséget élveznek a felvételkor, hiszen arra törekszünk, hogy testvéreink ne kényszerüljenek más intézmények gondoskodására. A felvétel előtt minden esetben meglátogatjuk a jelentkezőket, hogy kölcsönösen megismerkedjünk egymással, és tájékoztassuk őket az Otthon működéséről.

Még nem határoztuk meg a 2019. évi térítési díjat, de arra számítani lehet, hogy a 2018. éves havi 115.500 Ft emelkedni fog. Továbbá az új lakók 2019-től egyszeri hozzájárulást fizetnek a beköltözéskor, melynek várható összege 350.000–500.000 Ft lesz a szoba komfortfokozatától függően.

Szeretnénk hűek lenni a Biblia tanításához és szeretettel gondoskodni az Otthon minden lakójáról. A munkánkat szolgálatnak tekintjük, és ezzel a célunk Istent dicsőíteni és bizonyságot tenni Jézus szeretetéről. Ezért a nap közös énekléssel, reggeli áhítattal kezdődik, és különböző testet-lelket felemelő foglalkozásokkal folytatódik. Abban rejlik a Szeretetotthon különlegessége, hogy az idős testvérek, akik koruk és/vagy egészségi állapotuk miatt kimaradtak a gyülekezeti programokból, újra részt vehetnek az istentiszteleteken, a Biblia-órákon és a közösségi alkalmakon, mert itt helyben van a gyülekezet. Együtt élhetnek a hittestvéreikkel, együtt küzdhetnek meg a nehézségeikkel, és együtt örülhetnek naponta a közös tapasztalatoknak. A dolgozók azon munkálkodnak, hogy senki ne érezze magát egyedül, mindenki mozduljon ki a magányából. A kirándulások és a csoportos séták mellett személyes lelkigondozást is nyújt a mentálhigiénés munkatárs (Hegyes Károly) a gyülekezet lelkészével (Czinkota Andrással) összhangban.

Természetesen minél tovább, amíg csak megoldható, a saját házában, szerető, gondoskodó családi környezetben a legideálisabb az időseknek. Mégis sokszor, váratlan helyzetekben úgy alakulhat, hogy szükségessé válik az intézményi gondozásuk. Ebben az esetben is bátorítom azon idős testvéreimet, hogy keressenek bizalommal bővebb tájékoztatásért, továbbá akiket foglalkoztat ez a kérdés, a megadott telefonszámon érdeklődjenek bátran az aktuális lehetőségekről.

 

Balog Andrea

a gyulai idősek otthona telephelyvezetője

elérhetőség: 06-70/278-85-84


 
#2019_01/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Barta Sándorné szülinapja

16 perce

A kamuti művelődési házban általában evangelizációs előadásokat szoktunk tartani. De nem így volt ez június 21-én. Ezen a napon azért gyűltünk össze az intézmény nagytermében, hogy együtt adjunk hálát Istennek azért, hogy Barta Sándorné Jolánka néni már 90 éve közöttünk van.

„Ez az az út, ezen járjatok.“
Új

Senkit ne hagyjunk magára!

21 perce

„Mindenre van erőm Krisztusban, aki engem megerősít” – ezzel az alapigével foglalkoztunk a debreceni tanévnyitó istentiszteleten. Bátorítást, erőt vigasztalást meríthettünk a gondolatból, hogy Isten mindig, minden pillanatban készen áll arra, hogy velünk legyen, hogy átsegítsen a kihívásokon...