Az én álomgyülekezetem… Sándorfalván

Az én álomgyülekezetem… Sándorfalván

A Ki a sótartóból-konferencia margójára

Isten drága gyermekei, Szerző: Polgárné Papp Katalin - 2018. Október 07. 426

Létezik az ország szélén egy kis város, amit sokan a béke szigetének hívnak. Hogy nem hallottál még róla? Ez csak azért lehet, mert nem jártál még Sándorfalván, az adventista gyülekezetünkben.

Osvald László a Ki a sótartóból-konferencia végén egy interjúban azt kérdezte tőlem, hogy mi a titkunk: mitől fejlődik a gyülekezetünk, mitől ilyen élő, mitől érzik itt jól magukat azok, akik ide betérnek? – Szeretnéd tudni te is?

Két titok van: az egyik, hogy nincs titok. Csupán azt próbáljuk tenni, amire Jézus tanított minket: Őt tesszük az életünk és a gyülekezetük középpontjába, kérjük a Szentlélek vezetését, kutatjuk a Bibliát, imádkozunk, szeretünk, megbocsátunk…

És a másik titok talán az, hogy otthon vagyunk benne, otthon érezzük magunkat a gyülekezetünkben. De mit is jelent ez? Mondok néhány példát:
– Ahol otthon vagy, ott békességre vágysz, igyekszel békességet teremteni, és igyekszel meg is őrizni azt.
– Ha vannak feladatok, akkor azt mindenki a magáénak érzi. Elmesélem, hogyan működik nálunk pl. egy közös ebéd szombaton. Mindenki hoz valamit, mindenki tesz valamit. A férfiak fogják az asztalokat, és kiviszik az udvarra, szeletelik a kenyeret, a kalácsot. A hölgyek terítenek, tálalnak; a gyerekek rakják a szalvétákat, a tányérokat, kiviszik a tálcákat… Nem kell senkit sem noszogatni, hogy „gyere, csinálj már, kérlek, valamit”, és nem néhány ember szaladgál, és szolgálja ki a többit: mint egy jól működő családban mindenki azt nézi, hol segíthet, és teszi a dolgát.
– Amikor a Biblia-tanulmány alatt, egy Biblia-körön vagy az istentisztelet végén felállsz, és elmondasz egy tapasztalatot, milyen lesz annak a kicsengése? Pozitív vagy negatív? Általában az emberek csak a jó élményeiket mesélik el a közösségben, a rosszat elhallgatják, de ez nem így van nálunk! Mert ahol otthon vagy, ott mindent el tudsz mondani, ott nem kell szégyenkezned, nem kell félned a megszólástól, nem kell félned attól, hogy megszólnak, elítélnek. El tudod mondani, hogy elrontottam, de azt megtanultam belőle…
– Külön gondot fordítunk a fiatalokra és a gyerekekre. Ez egy gyerekbarát  közösség, gyerekbarát és fiatalbarát prédikációkkal, alkalmakkal.
– Szombaton az egyik testvér cukkinit hoz: „vigyétek, mert sok termett”; más pirospaprikát, diót. „Répát, fekete retket szedtem a héten a munkában, kaptunk mi is, ki kér belőle?” Egy férfi testvér, aki nem tud a programra sütit hozni, előtte héten friss tojást hoz, de nem keveset, és szétosztja a testvérnőknek: „sütinek való, szeretettel”.
Egy család vagyunk. Közösség vagyunk.

Fontos célunk, hogy a gyülekezetünk vendégbarát  hely legyen. Figyelünk arra, hogy szombatonként olyan istentiszteletek legyenek, ahol érthető a megfogalmazás, érdekes, világos, követhető és nem túl hosszú a prédikáció. Fontos, hogy olyan élménnyel menjen el tőlünk, aki ide betér, hogy ide még jó lenne visszajönni. Nagy hangsúlyt fektetünk az üdvözlésre, a köszöntésre. A vendégek nem mennek el üres kézzel, mert egy testvérnő kézműves meglepetéseket készít, benne lapul az üzenet: egy Biblia-szöveg, idézet. Miközben készítgeti, ismeretlenül is azért a személyért imádkozik, akié lesz majd a dobozka.

Fogalmaztunk magunknak egy kis etikai kódexet (kattints ide). Folyamatosan tudatosan képezzük magunkat, nyitottak vagyunk Isten vezetésére, a változásra, az új dolgokra, mert fejlődni akarunk együtt. És ha változásra van szükség, az azt jelenti, hogy van min változtatni.

Sándorfalván jelenleg 32 megkeresztelt tag van, szombatonként általában 40–50 fő között van a jelenlévők száma. 2010. januárban alakult újra sok év után ez az adventista gyülekezet sokak imájának és adakozásának köszönhetően. Egy kertes házat vásároltunk meg akkor, és a két utcai szoba összenyitásával alakítottuk ki az imatermet, majd folyamatos felújítások következtek. A teremben kb. 40 szék fér el kényelmesen, ha ennél többen vagyunk, akkor pótszékek között szlalomozva tudnak a szolgálattevők eljutni a szószékhez (boldogan). De ahogy a mondás tartja, sok jó ember kis helyen is elfér… egy darabig. Lassan kicsi lesz ez a ház nekünk, sok gondolkodás és imádkozás után úgy érezzük, Isten az építkezés felé terel bennünket. Az elmúlt időszakban aktívan el is kezdtünk erre a célra gyűjteni.

Szeretnénk megőrizni a lelkesedésünket, a békességet, az összetartást és az alázatosságot. Isten vezetésére hagyatkozva menni tovább, szervezni a programokat, építeni a kapcsolatokat, barátságokat. Mert tudjuk, hogy „ha az Úr nem építi a házat, hiába dolgoznak azon annak építői, ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáz az őriző” (Zsolt 127:1).

Imádságunk, hogy az Úr őrizze a városunkat: Sándorfalvát, és Ő építse a gyülekezetünket, mi pedig készek legyünk részt venni ebben a fontos küldetésben.

 

„Ha ez nem az a hely, ahol megértik a könnyeimet, akkor hová mehetek sírni?
Ha ez nem az a hely, ahol a lelkem szárnyakra lelhet, hová mehetek repülni?
Ha ez nem az a hely, ahol feltehetem a kérdéseimet, akkor hová mehetek keresni?
Ha ez nem az a hely, ahol a hibáim és a tévedéseim feloldozást nyernek, akkor hová mehetek fejlődni?
Ha ez nem az a hely, ahol a bűneim bocsánatot nyernek, akkor hová mehetek, hogy megszabaduljak?
Ha ez nem az a hely, ahol megnyílhat a szemem, akkor hová mehetek, hogy lássak?
Ha ez nem az a hely, ahol elfogadnak úgy, ahogy vagyok, akkor hol lehetek önmagam?
Ha ez nem az a hely, ahol próbálkozhatok és elbukhatok és újrapróbálkozhatok, akkor hová mehetek, hogy jobb emberré váljak?”

(Gifford Rhamie)


 

Polgárné Papp Katalin

Sándorfalva presbitere 

Ha szívesen ellátogatnál hozzánk, itt találsz meg bennünket:

6762 Sándorfalva, Iskola utca 44.

 

1. kép: Idősek napi ünnepségen

2. kép: Biciklitúrán a Velencei-tó körül pár hete (8 évestől kezdve 65 éves korig)

3. kép: Az ifi szombatiskolai csoportunk egy része

4. kép: Közös étkezésen

5. kép: Gyülekezetei kiránduláson a csapat egyik fele Nyíregyháza-Sóstón


 
#2018_10/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

„Ez az az út, ezen járjatok.“
Új

Ha kapnál egy vásznat, te hogyan festenéd meg Jézust?

Július 02.

Egész életemben úgy gondoltam Jézusra, mint egy felnőtt férfira, akinek ilyen-olyan különleges képességei vannak. Meglátja az ember gondolatait, bárkivel képes együtt érezni, és azonnal kész valamilyen jó tanácsot adni.

„Gyertek, gyűljünk össze!“
Új

Hegyek-völgyek között…

Július 02.

Idén pünkösdkor, 2019. június 7–10 között nagyszerű közösségépítő kiránduláson vettünk részt a Debrecen, Munkácsy utcai gyülekezet tagjaival és a barátainkkal.