A sarkadi gyülekezet bemutatkozik

A sarkadi gyülekezet bemutatkozik

Isten drága gyermekei, Szerző: Árvai József - 2018. Június 19. 268

Az adventüzenet magyarországi megjelenése után rövid idővel alakult gyülekezet Sarkadon. Nemrég 100 éves korában elhunyt Sajti Károlyné testvérünk szüleit J. F. Huenergardt testvér keresztelte. „Ő férjét a második világháborúban elveszítette, és özvegyen maradt három gyermekkel. Szülei: Képíró Károly és Szilágyi Zsuzsanna, a német honból érkező Huenergardt F. János testvér hittérítő útjának zsengéi voltak… A családban az élethosszig tartó betegség nem volt ismeretlen. Lánya, Sajti Erzsébet 40 éves korában halt meg. Két unokája 30 évesen halt meg, dédunokája pedig alig volt 20 éves, amikor a családban öröklődő szívbetegség őt is elvitte. A sorozatos tragédiák ellenére hitében megerősödve lépett tovább élete újabb fejezetébe.”1

Az 1920-as években építettek önerőből gyülekezeti házat a közösség akkori tagjai. A misszió a II. világháború előtt és közvetlen utána haladt a legeredményesebben. Az 50-es években így több mint 100 tagja volt a gyülekezetnek. De sajnos ettől kezdve folyamatosan csökkent a taglétszám, mivel sokan kimaradtak, elköltöztek, és az idősek elhaltak. A 70-es évekre már csak 20–30 között volt a létszám.

A 70-es évek végén a gyülekezet nagy része csatlakozott az „Egervári-mozgalomhoz”. Mi új imaházat építettünk, amely jelenleg is az összejöveteleink helyszíne. Az Uniónál maradt idős testvérek kihaltak, ők az amúgy is korszerűtlen imaházat eladták.

A misszió a 80-as, 90-es években újra megélénkült, több keresztségnek is örülhettünk, majd ismét elköltözések, halálesetek miatt csökkent a taglétszámunk.

 

Sarkad egy szekularizált református kisváros Békés megyében, ahol az emberek többnyire zárkózottak. Próbálkozunk könyvterjesztéssel, Biblia levelező iskola ajánlásával, közintézményben előadásokkal és gyülekezeti evangelizációkkal. Sorozatainkon általában 8–10 vendég van jelen.

Amikor 2014-ben lehetőség nyílt az Unióhoz való csatlakozásra, a gyülekezet egységesen (egy kivétellel) örömmel csatlakozott. Így újra felfedeztük a világközösséghez tartozás örömét, és a testvéri ismeretségek által már sok áldást nyertünk. Kialakultak a környező gyülekezetekkel a testvéri kapcsolatok is és a szolgálati együttműködés.

Többször megtapasztaltuk a testvéri közösség és az összetartozás erejét és áldását, amikor sorozatban tragédia érte gyülekezetünket, fiatal testvéreink halálát átélve és a gyász fájdalmaiban osztozva. Ezzel még nem ért véget Ócsai Imre testvérünk elviselhetetlen fájdalma, aki anyósát, feleségét, sógorát, lányát veszítette el, végül a legkedvesebb fia autóbalesetben halt meg. A testvéri összefogást, együttérzést és Istenünk gondviselését éltük át Váradiné Ócsai Eszter testvérünk életmentő műtétje által is. (Amire azért volt szükség, mivel ő is örökölte a családban lévő cardiomyopathia szívbetegséget.)

 

Tavaly örömmel fogadtuk új lelkészünket, Czinkota András testvért, akivel együttműködve szeretnénk folytatni evangelizációs istentiszteleteinket és missziós tevékenységeinket. Lehetőség szerint hétközben imaórákat és bibliaköröket tartunk. A jövőben pedig közösségként nagyobb hangsúlyt szeretnénk helyezni a személyes kapcsolatok kialakítására.

 

Árvai József

a sarkadi gyülekezet presbitere

Ha ellátogatnátok hozzánk szombaton, gyülekezetünk címe:
Sarkad, Veress Sándor u. 32.

Gyülekezetünk presbiterének elérhetősége:
Árvai József, jozsefarvai48@gmail.com


1 Szőllősyné Nagy Annamária: Mindennapi rózsáinkat add meg nékünk ma…, http://huc.adventista.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1878.


 
#2018_06/1

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Ötletek a misszióra
Új

Ünnep a miskolci időseknél

Február 10.

A miskolci Füzes utcai gyülekezet elhatározta, hogy a szeretet ünnepén boldoggá teszi a Martintelepi Idősek Otthonában élők mindennapjait.

Isten drága gyermekei
Új

A Szabolcsi Adventista Vegyeskar 10 éves szülinapjára

Február 10.

„Vígan énekelj az Úrnak, te egész föld! Szolgáljatok az Úrnak örvendezéssel; menjetek eléje vigassággal. ..."