„Légy bátor, mint Dániel!”

„Légy bátor, mint Dániel!”

Szünidei Biblia-tábor Nyíregyházán

Ötletek a misszióra, Szerző: Páll Gabriella - Szeptember 24. 36

A tábor egész időtartama alatt ez a példamondat lebegett a szemeink előtt: „Légy bátor, mint Dániel!” Azt gondolom, jobb mottót, témát nem is választhattunk volna, hisz a mai gyerekeknek nagyon bátraknak kell lenniük bizonyos élethelyzetekben: ki kell állni magukért, megvédeni a saját véleményüket, vállalni önmagukat. Ehhez a tábor hetében sok segítséget és gyakorlati tanítást kaptak Dániel történeteinek tanulmányozása által.

A résztvevő gyerekeket három korcsoportba tudtuk beosztani. Minden csoportban két tanító foglalkozott velük. A reggeli gyülekező után zászlófelvonás, közös éneklés és imádkozás következett, majd a kicsik az aznap feldolgozásra kerülő történetet láthatták a táborvezetők előadásában. Ez egy élő szereplőkkel bemutatott előadás volt, ami mindig különleges élményt adott nekik, hiszen a szereplők (a táborvezetők) korhű jelmezbe bújtak, és díszletet, eszközöket is használtak a még hitelesebb megjelenítéshez.

Ezt követően a csoportok játékos formában feldolgozták a látott történetet, és megbeszélték annak erkölcsi mondanivalóját. Ez adta meg a táborunk különleges értékét, mert szerves része volt a gyerekekkel való lelki közösség, lelki kapcsolat kialakítása és a szemléletük formálása.

A gyülekezetünk udvarán volt lehetőség szabad játékra, ahol nagyon sokféle játék állt a gyerekek rendelkezésére, míg előkészültünk az ebédeltetéshez.

Ebéd után a csoport két részre oszlott, az egyik fele csapatversenyeken, a másik kézműves foglalkozáson vett részt, majd cseréltek.

A tartalmas délelőtti „tanulás” után örömmel mérték össze ügyességüket a sorversenyekben, amelyek sok nevetésre, jókedvre adtak okot. A gyerekek elmondása alapján a kötélhúzás a táborvezetőkkel, a dinnyeevő verseny és a vízibombacsata volt a legemlékezetesebb.

A kézműves foglalkozások is a heti téma köré épültek. A gyerekek egyik kedvenc története a Dániel az oroszlánok vermében volt. Ehhez csodás, puha oroszlánfejpárnákat csomóztunk.

Ezen a héten valóban felhőtlen gyermekzsivaj töltötte meg a gyülekezet udvarát, amit mi csodaként könyveltünk el, hiszen az időjárás-előrejelzés szerint ekkor végig szakadó esőnek kellett volna lennie, ám gyönyörű napsütéses, igazi nyári időt kaptunk a mi Urunktól.

Az első napon készült háladobozba a gyerekek egész héten gyűjthették a gondolataikat, érzéseiket, amiért hálásak Istennek, hogy a szombati záró istentiszteleten elővegyék, és hangosan elmondjanak belőle egyet-kettőt:

• „Hálás vagyok a finom ebédért.” (Dávid, 5 éves)

• „Hálás vagyok, mert sokat tanultam Dániel történeteiből, és jó volt beszélgetni a felnőttekkel.” (Lili, 13 éves)

• „Én azért vagyok hálás Istennek, mert új barátokat ismerhettem meg.” (Ricsi, 11 éves)

• „Én azért vagyok hálás, mert itt lehettem és azt szeretném, ha jövőre is lenne ilyen tábor… és hogy ne legyen vége…” (Hanna, 10 éves)

Ilyen és ehhez hasonló, őszinte gyermeki hozzászólások után mi magunk is azon leszünk, hogy a gyerekek kapcsolata ne érjen véget a tábor befejeztével. Célul tűztük ki, hogy negyedévente családi napot szervezünk a táborban résztvevő gyerekeknek és szüleiknek. Ápolni kell a köztük kialakult szoros köteléket, összetartást, mint ahogyan Dániel is tette ezt a barátaival!

 

Páll Gabriella
Nyíregyháza


 
#2019_09/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Mit olvassunk ma?
Új

Ha feltöltődnél reménnyel, használd a Reménycseppeket!

December 02.

„Csomagot hozott épp a postás. Megrendeltem egy könyvet, és ma meg is érkezett. A címe: Reménycseppek, írta: Gyürüs Panni.

Isten drága gyermekei
Új

Kórházi ágytól a keresztelő medencéig

December 02.

Napsütésre ébredtünk 2019. november 16-án a borongós, őszi napok után, amikor keresztségi ünnepélyre gyűltünk össze a gyulai gyülekezetben.