„Nem bánom én, csak mamák legyenek!”

„Nem bánom én, csak mamák legyenek!”

Portré, Szerző: Molnár Miklós lelkész - 2019. Január 21. 522

Ezzel a felkiáltással fejezte ki nemrégiben egy lelkészkolléga azt a meggyőződését, hogy gyülekezeteink nagyon fontos, hasznos tagjai az idősek. Hasonlóan nagy veszteség egy közösségben, ha nincsenek idősei, mintha a gyermekek hiányoznak a sorok közül. Hálásaknak kell lennünk, és értékelnünk kell minden korosztályt, mert egymástól tanulunk, egymás hite által épülünk.

Különös kegyelem, amikor egy testvérünk nagyon magas kort ér meg. Ebben az örömben lehet része a telkibányai gyülekezetnek többek között Dókus Istvánné (Ágnes néni) testvérünk személyében, aki ez év elején töltötte be életének 95. esztendejét. Dókus mamát sokan ismerik országszerte, különösen, akik valaha megfordultak Telkibányán. Akik régen nála szálltak meg, részesültek vendégszeretetében, emlékeznek a finom ízekre, emlegetik azokat a hatalmas töltött káposztákat.

Ma már nem fogad vendégeket a testvérnő, hanem ő vendégeskedik a gyermekeinél, hogy közelebb legyen, jobban tudjanak rá figyelni. Már nem mos a patakban, nem onnan hordja a vizet, mint néhány évvel ezelőtt.  Már nem jár a környező falvakba missziózni, látogatni busszal és gyalogosan, nem kell őt autóval sem vinni, mint pár éve, amikor nem maradt volna el semmilyen gyülekezeti vagy missziós alkalomról. Már nem az ő házában van az evangelizáció, sőt, az imaházba sem tud átjönni, házhoz visszük neki az úrvacsorát.

Hála legyen az Úrnak azonban azért, hogy még talpon van, el lehet vele beszélgetni. Nagyon igényli és szereti, ha meglátogatják. A témákat ő veti fel: misszió, ébredés, megújulás, egység, tábeamunka… és hogy miről prédikáljak majd a temetésén, hogy az is egy bizonyságtevés legyen.

A fiatalabb testvérnőknek, gyerekeknek gyakran mondja, hogy „Szép vagy, szépecske!”, „Gyerekek, fogadjatok szót a szüleiteknek, mert ők nagyon szeretnek benneteket!” – ezzel olyan boldogságbonbonokat osztogat, amik bizony jólesnek minden embernek. Az ilyen kedves mondatokkal bizonyítja, hogy idősen is tud még adni, Krisztus szeretetét bemutatni.

Köszönjük az Úrnak Dókus mamát és a hozzá hasonló, sok-sok hűséges idős testvérünket! Adjon nekik Istenünk még éveket egészségben, örömben családjuk és gyülekezetük körében!

Értékeljük, szeressük őket, amíg vannak, épüljünk, fejlődjünk a hitük által. Tanuljuk meg átültetni a régi tanulságokat a mai élethelyzetekbe. Ne haljon ki a lelkesedésük, ne merüljenek a feledés tengerébe az énekeik, történeteik, tapasztalataik.

 

Molnár Miklós lelkész

Telkibánya


 
#2019_01/2

Keresés a cikkek között

További új cikkek

Isten drága gyermekei
Új

Szkanderasztal és fogadalmak

Január 13.

Lassan két hete, hogy ránk köszöntött az új év, 2020, amit jó pár adventista fiatal Szegeden ünnepelt. A regionális ifjúsági alkalom keretén belül majdnem 30 fiatal érkezett az ország különböző pontjairól.

Ötletek a misszióra
Új

Alkalmas és alkalmatlan időben…?

Január 13.

... mikor is alkalmas az idő egy szabadtéri, zenés misszióra?